Turski šef diplomatije upozorava: Kada se igrate s vatrom, može biti nekontrolisani požar

Ističući da se pitanje sigurnosti Izraela stalno postavlja u svjetskom javnom mnijenju, Fidan je rekao da Izrael daje prednost teritorijalnoj ekspanziji u odnosu na sigurnost

04.02.2024. 21:44
  • Podijeli:
fidan_anadolija -6574365088e88.webp Foto: Anadolija

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je u nedjelju na potencijalnu regionalnu eskalaciju tokom tekućih američkih zračnih napada na grupe koje podržava Iran.

Kada se igrate vatrom, ta vatra može u svakom trenutku prerasti u požar, postajući nekontrolisana. Ovdje se suočavamo s rizikom, a pitanje nekontrolisanosti stoji pred nama kao prijetnja - rekao je Fidan u intervjuu za jednu nacionalnu televiziju.

Izražavajući da je Turska u stalnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i regionalnim partnerima, Fidan je rekao:

"Moramo izbjeći širenje (konfrontacije) u regionu. Situacija nije dobra. Možemo se suočiti sa većom eskalacijom",  rekao je on.

Ističući da se pitanje sigurnosti Izraela stalno postavlja u svjetskom javnom mnijenju, Fidan je rekao da Izrael daje prednost teritorijalnoj ekspanziji u odnosu na sigurnost.

Rekao je da će se Izrael osjećati sigurno nakon što prestane da "laže" međunarodnoj zajednici i da Palestincima vlastitu državu.

Podsjetivši da su zemlje u regionu više puta izjavljivale da su spremne preuzeti odgovornost, Fidan je rekao:

"Kada smo ovaj put iznijeli rješenje o dvije države, osnovni faktor je bio naš prijedlog garantnog mehanizma, metodološki ga čineći različitim".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()