Turska policija danas da je uhapsila 78 osoba optuženih za stvaranje straha i panike

Generalni direktorat za bezbjednost Turske saopštio je da je identifikovano 613 osoba optuženih za pravljenje provokativnih objava, protiv njih 193 je pokrenut javni postupak

15.02.2023. 21:52
  • Podijeli:
turska_zemljotres - reuters-63e21548da6f8.webp Foto: Reuters

Turska policija saopštila je danas da je uhapsila 78 osoba optuženih za stvaranje straha i panike tako što su na društvenim mrežama dijelili dezinformacije o zemljotresima, kao da je i njih 20 zadržano u istražnom zatvoru.

Generalni direktorat za bezbjednost Turske saopštio je da je identifikovano 613 osoba optuženih za pravljenje provokativnih objava, protiv njih 193 je pokrenut javni postupak, a glavni tužilac je naredio hapšenje njih 78.

Direktorat je dodao da je 46 web-siteova zatvoreno zbog tzv. "fishing prevara" čija je namjena bila da ukradu donacije za žrtve zemljotresa, i da je zatvoreno 15 naloga na društvenim mrežama koji su se lažno predstavljali kao zvanične institucije.

Direktor za komunikacije Turske Fahretin Altun napisao je ranije ove sedmice na Twitteru da Turska doživljava "ozbiljno zagađenje informacija" i da će vlasti dijeliti dnevni bilten kojim se ispravljaju lažne informacije.

Dodao da je deseti dan nakon zemljotresa vladi prijavljeno oko 6,200 lažnih informacija i vijesti.

Reuters podsjeća da je turski parlament prošlog oktobra usvojio zakon prema kojem novinari i korisnici društvenih mreža mogu biti osuđeni na tri godine zatvora zbog širenja "dezinformacija".

To je izazvalo zabrinutost među grupama za ljudska prava i evropskim zemljama u pogledu slobode govora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()