Trump stigao na sud u Miami i opet uhapšen!

Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom

13.06.2023. 20:29
  • Podijeli:
2023-04-05T025331Z_124211132_RC2080ARDTRO_RTRMADP_3_USA-TRUMP-642d234c6d5dc.webp Foto: Reuters

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump stigao je na sud u Miami kako bi se suočio sa saveznom optužnicom, a tom prilikom je opet i službeno uhapšen.

On je optužen je za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata i za laganje dužnosnicima koji su ih pokušali vratiti, no Trump tvrdi da je nevin i obavezao se nastaviti s kampanjom za izbore koji će se održati u novembru 2024.

Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, no pravni stručnjaci tvrde da ga to ne sprječava da se kandidira ili da preuzme dužnost predsjednika čak i ako bude proglašen krivim.

Optužnica, koju je pokrenulo ministarstvo pravosuđa, predstavlja još jedan pravni izazov za Trumpa koji se sljedeće godine želi vratiti u Bijelu kuću. Protiv njega je nedavno u New Yorku podignuta optužnica po 34 tačke zbog zataškavanja izvanbračne afere za vrijeme predizborne kampanje, a predmet je i istraga u Washingtonu i Atlanti koje bi mogle rezultirati kaznenim optužnicama.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()