Tri žene koje će oblikovati Evropu

The Economist navodi da su u “fragmentiranoj” političkoj sceni EU u fokusu sada tri žene – Von der Leyen, Meloni i Le Pen

01.06.2024. 13:24
  • Podijeli:
Tan2024-01-1506021481_1 evropska unija AP PhotoJean-Francois Badias-65a8e1d392cf0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

S obzirom na trenutno stanje u svijetu, “udobna stara Evropa” našla u alarmantnom položaju, a da bi se nosila sa mnoštvom opasnosti joj je potrebno jako vodstvo, piše britanski The Economist. Da li će uspjeti dijelom ovisi o izboru tri žene: Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, Giorgie Meloni, premijerke Italije i Marine Le Pen, vodeće francuske populistkinje.

Kako navodi ovaj list, u Ukrajini bjesni najkrvaviji rat na kontinentu od 1945. godine, dok Rusija predstavlja prijetnju od Baltika do sajber prostora. Ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, mogao bi potkopati NATO, temelj evropske sigurnosti. Ekonomija kontinenta je osjetljiva na šokove uzrokovane industrijskom politikom i protekcionizmom na drugim mjestima. A euroskeptični populisti dobro stoje u anketama.

Da bi se suočila sa ovim opasnostima Evropi je potrebno, u najmanju ruku, koherentno vodstvo na nivou eu. Također treba da drži ekstremiste podalje od vlasti“, navodi Economist.

Navodi da su u “fragmentiranoj” političkoj sceni EU u fokusu sada tri žene – Von der Leyen, Meloni i Le Pen.

Šanse za Von der Leyen

Von der Leyen je predvodila izvršnu vlast EU od 2019. i kandidirala se za drugi mandat. List navodi da ona to zaslužuje jer je napravila je dobar posao: “organizirala je snažan kolektivni odgovor EU na agresiju Vladimira Putina i pomogla u produbljivanju evropskih integracija u ključnom trenutku, na primjer, potičući revolucionarni program za izdavanje zajedničkog duga”.

U analizi se ističe da je “ova njemačka konzervativna političarka hladne glave također stavila Evropsku komisiju u centar donošenja odluka u trenutku kada su francusko-njemački odnosi bili napeti”.

Da bi osvojila drugi mandat, prvo joj je potrebna podrška 27 državnih lidera EU. Zatim mora osvojitii većinu u Evropskom parlamentu, koji održava izbore od 6. do 9. juna, a preko 350 miliona građana koji imaju pravo glasa. Teoretski bi trebala uživati ​​podršku konzervativnih, liberalnih i socijalističkih grupacija koje čine politički establišment.

Međutim, kako navodi Economist, pošto je politika postala toliko fragmentirana, predviđa se da će ove tri grupe zajedno osvojiti tek neznatnu većinu poslaničkih mjesta, a neki od njihovih članova u parlamentu bi se mogli pridružiti drugim grupama. Von der Leyen je jedva prošla u prvom glasanju 2019. godine. Ovog puta pobjeda nije osigurana.

Meloni, pragmatična političarka desnice

Meloni, Premijerka Italija od 2022. godine i liderka stranke tvrde desnice Braće Italije, koja je od pobunjeničke snage došla do vlasti u zemlji. Očekuje se da će dobro proći na izborima za EU. Uz njenu podršku bi Von der Leyen bi mogla imati veće šanse da osvoji parlamentarnu većinu za drugi mandat na vrhu EU, a upravo je radila na tome da pridobije njenu podršku.

“Radim veoma dobro sa Giorgiom Meloni”, rekla je Von der Leyen 23. maja.

Te riječi, kao i ideja o bilo kakvom paktu koji uključuje Braću Italije, razbjesnile su liberale i ličnosti iz establišmenta, uključujući i neke u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji u Njemačkoj i stranci Emmanuela Macrona u Francuskoj.

Naime, za njih je Meloni neprihvatljiva. Druži se sa Viktorom Orbanom, moćnikom iz Mađarske, i drugim sličnim linostima. Također je podržala rasističke teorije zavjere poput “velike zamjene” i upoređivala EU sa Sovjetskim Savezom. Ukratko, mnogi smatraju da je ona upravo iz vrste tvrde desnice koja mora biti isključena iz donošenja odluka.

Economist navodi da Meloni svakako ima mnogo kontroverznih politika i kvaliteta ali ističe da bi isključiti rad s njom kao stvar principa bio “kratkovidno”. Međutim, ističe da njen dosije ne pokazuje da je ona “politički palikuća”.

Naime, postavila je zajednički cilj sa Von der Leyen o pitanjima kao što je ilegalna imigracija, te su zajedno posjetile zemlje sjeverne Afrike i sklopile sporazume sa “autokratama” da zaustave taj tok. Bila je odlučna pristalica Ukrajine, za razliku od nekih njenih kolega na populističkoj desnici.

“Njena stranka vodi kulturološke ratove kod kuće, ali po pitanju sigurnosti i ekonomije vodila je Italiju kao pragmatičarka. Ne treba je isključiti iz političkog mejnstrima”, navodi ovaj list.

Štaviše, ističe da bi sklapanje dogovora s njom moglo imati dodatnu prednost: podjelu populističke desnice između njenih umjerenijih i ekstremnijih elemenata.

Le Pen želi “snažno povući Evropu udesno”

Tu je i Le Pen, a očekuje se da će njena stranka, Nacionalno okupljanje, dobro proći i na evropskim izborima.

“Le Pen je pokušala da se rebrendira kao mejnstrim ličnost, ali nemojte da vas zavara. Ona je vatrena osoba sa dugom historijom ksenofobije i dodvranja Rusiji. Ona želi stvoriti mega-grupu nacionalista koja bi mogla snažno povući Evropu udesno. Da bi to uradila, ona želi da se udruži sa Meloni”, piše Economist.

Navodi se da bi, umjesto toga, daleko bolje bilo privući Meloni prema centru.

“To bi naštetilo planu Le Pen i fragmentiralo tvrdu desnicu. Alternativa za Njemačku je već djelimično propala nakon što je, kako se čini, njen vodeći evropski kandidat u izjavama umanjivao nacističke zločine. Oduzimanje moći od Le Pen također bi moglo umanjiti njenu privlačnost u Francuskoj, gdje njena stranka vodi u anketama uoči nacionalnih izbora 2027. Izgledi za predsjedništvo Le Pen su uznemirujući”, ističe ovaj list.

“Kako se umjereni mogu inteligentno uhvatiti u koštac s populističkom desnicom”
Nakon rezultata evropskih izbora, cjenkanje bi se moglo potrajati mjesecima i testirat će vještinu Von der Leyen.

“Ulozi su visoki. Jedan put bi mogao donijeti stabilno vodstvo na nivou EU i pokazati kako se umjereni mogu inteligentno uhvatiti u koštac s populističkom desnicom. Više nije pitanje da li se populisti mogu obuzdati. Nego kako odgovoriti na njihov uspon”, piše Economist.

Navodi da sada mnogo zavisi i od Meloni, ali da bi bilo čudno “kada bi se neko ko je očito više zainteresiran za moć nego za stavove stavio na margine Evrope”.

List upozorava i na alternativni put koji bi mogao biti “katastrofalan”.

Naime, evropska politika je postala toliko fragmentirana da je moguće zamisliti da se neće naći parlamentarna većina za Von der Leyen ili bilo kog drugog kandidata za predsjednika Komisije. To bi izazvalo ustavnu krizu u najgorem trenutku, jer je Ukrajina u borbama i nazire se moguće Trumpovo predsjedništvo.

Nadalje, ako Meloni ne vidi ništa što se može dobiti od rada s centrom, možda će doći u iskušenje da radi s Le Pen.

“Ako naprave pogrešan izbor, evropski centristi bi mogli destabilizirati EU i pomoći u stvaranju onoga čega su se dugo bojali: ujedinjenog, pankontinentalnog pokreta krajnje desnice. Da bi se to izbjeglo, vrijedilo bi surađivati s Meloni”, navodi Economist.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()