Temperature u Indiji prelaze 50 stepeni, u Delhiju izmjereno rekordnih 52,3 stepena

Tri smrtna slučaja

29.05.2024. 21:09
  • Podijeli:
Tan2023-07-1717172079_7 kina temperatura AP PhotoAndy Wong-64b79aa3250c2.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Temperature u dijelovima sjeverne i centralne Indije premašile su 50 stepeni, dok se ova zemlja bori s ekstremnim uvjetima toplotnog vala.
Ove sedmice je u više od 37 indijskih gradova izmjerena temperatura viša od 45 stepeni. Danas (srijeda) je u Delhiju temperatura dostigla rekordnih 52,3 stepena. Indijska meteorološka služba je izdala upozorenje na visoke temperature u dijelovima grada.

Sud u Delhiju je obustavio rad u utorak nakon što je sudija ustanovio da je prevruće za rad u prostorijama bez klima uređaja.

Churu u zapadnoj državi Rajasthan i Sirsa u sjevernoj državi Haryana su bili među najtoplijim mjestima u Indiji s temperaturama višim od 50 stepeni.

U Jaipuru u Rajasthanu su zabilježena tri smrtna slučaja uzrokovana toplotnim udarima.

Indijsko ljeto, koje traje od marta do septembra, obično je vruće i vlažno, međutim, meteorolozi tvrde da će toplotni valovi ove godine biti intenzivniji i duži. Ovog mjeseca je u Rajasthanu i Gujaratu bilo devet do 12 dana tokom kojih su vladali toplotni valovi i temperature između 45 i 50 stepeni.

U junu će minimalne temperature vjerovatno biti iznad normalnih. Također, za ovu godinu se predviđa iznadprosječna sezona monsuna. Očekuje se da će monsun zahvatiti obalu južne države Kerale 31. maja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()