Suša u Italiji: Rezerve vode na najnižem nivou

U saopštenju se navodi da je i prošlogodišnja suša poremetila proizvodnju italijanskog maslinovog ulja, koja je pala na najniži nivo od 1990. godine

07.07.2023. 14:15
  • Podijeli:
vrućina, suša, pixabay-1665477611940.webp Foto: Pixabay

Raspoloživi vodni resursi u Italiji su 2022. godine dostigli najniži nivo svih vremena, pošto je kombinacija porasta temperature i nižih padavina prepolovila svježe zalihe u poređenju sa prosjekom u posljednjih 30 godina, saopštio je danas italijanski Nacionalni zavod za statistiku (ISTAT).

U saopštenju se navodi da je i prošlogodišnja suša poremetila proizvodnju italijanskog maslinovog ulja, koja je pala na najniži nivo od 1990. godine.

ISTAT u godišnjem izvještaju ističe da su ukupne zalihe vode bile "gotovo 50 odsto ispod" godišnjeg prosjeka od 133 milijarde kubnih metara od 1991. do 2020. godine.

Sušni periodi su postali sve češći u Italiji, dok su klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom i rastuća potražnja za vodom smanjile zapremine rezervoara širom svijeta.

ISTAT podsjeća da su ozbiljne suše pogodile oko 20 odsto zemlje prošle godine, te da je to nastavak trenda stalnog rasta procenata u posljednjih 70 godina.

Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida izjavio je Rojtersu u maju da Italija mora da se prilagodi stvarnosti, jer "suša nije jednokratna vanredna situacija".

Lolobriđida je rekao da Italija treba da izgradi više bazena za prikupljanje kišnice, hitno popravi kvarove na vodovodnoj mreži, popravi brane i razmotri uklanjanje tradicionalnih, ali "žednih" usjeva dalje od sve sušnijih područja.

Zastarjela infrastruktura i cijevi koje cure pogoršavaju ionako katastrofalnu situaciju, sa mnogo dragocjene vode koja nestaje u odvodu prije nego što uopšte stigne do slavina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()