Suša i poplave ostavljaju stočare bez hrane i mlijeka

Poljoprivredno zemljište i pašnjaci su pod vodom, ostavljajući stočarima malo površine za ispašu.

18.10.2022. 07:19
  • Podijeli:
stocari_reuters (1)-1666004323078.webp Foto: Reuters

Nomadska pastirica Fatime Tchari obranila je gladno tele dok je pokušavala iscijediti posljednje kapi mlijeka iz iscrpljene krave u sušnom kutu južnog Čada.

Zatim je ustala, potištena.

"Kao što ste upravo vidjeli, pokušao sam pomusti šest krava, ali nisam uspio dobiti ni litru mlijeka. Pod stresom su, bolesne su i neuhranjene zbog suše i poplava", rekao je Tchari, piše Reuters.

Dugotrajnu sušu u ogromnoj srednjoafričkoj zemlji pratila je ove godine najteža kišna sezona u više od 30 godina, zbog čega su velika područja, uključujući dijelove glavnog grada N'Djamene, ostala plovna samo brodom. Tisuće su napustile svoje domove.

Poljoprivredno zemljište i pašnjaci su pod vodom, ostavljajući stočarima malo površine za ispašu.

Njihova se situacija ove godine odražava u dijelovima istočne i zapadne Afrike dok obilne kiše izazivaju pustoš.

Posljednjih godina intenzivne padaline, degradacija zemljišta i loše urbano planiranje doveli su do sve češćih poplava u regiji, čije su zemlje među najosjetljivijima na klimatske promjene, prema indeksu Notre Dame Global Adaptation Initiative.

Nomadi ovise o mlijeku za život. Poput gotovo 5 milijuna u zemlji od 16,4 milijuna, suočavaju se s akutnom glađu.

Tchari, 34, majka četvero djece, nalazi se u skupini od 50 nomada i 450 goveda koji su pronašli utočište u suhom šipražju, nekih 100 km (60 milja) zapadno od glavnog grada.

Zaustavljanje je omogućilo predah grupi. U normalnoj sezoni trebalo bi im godinu dana da prijeđu oko 2000 km dok se sele s mjesta na mjesto radi ispaše. Upravo su prevalili tu udaljenost u tri mjeseca, bježeći od nadolazeće vode i vlage.

Ali njihova je situacija jedva održiva. Šipražje gdje su se zaustavili nema pašnjaka ni vode za njihovo umorno, bolesno stado.

"Kravama je teško proizvoditi mlijeko za nas u ovim uvjetima", rekao je Tchari.

"Prošle godine vidjeli smo kako naše krave umiru od gladi pred našim očima, ove godine se suočavamo s još jednom katastrofom. Potrebni su nam hrana i cjepiva da sačuvamo naša stada ili ćemo na kraju izgubiti sve."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()