Sud Teksasa zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama

Zabrana je stupila na snagu nekoliko sati nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zaprijetio da će krivično goniti ljekare ili bolnicu u slučaju abortusa

09.12.2023. 14:49
  • Podijeli:
presuda_iran_anadolija 1-6512be34bad7b.webp Foto: Anadolija

Vrhovni sud Teksasa privremeno je zabranio trudnici Kejt Koks abortus fetusa sa anomalijama, nakon što joj je odlukom suda u četvrtak odobren medicinski izuzetak od zakona koji dozvoljava prekid trudnoće do šeste nedjelje.

Zabrana je stupila na snagu nekoliko sati nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zaprijetio da će krivično goniti ljekare ili bolnicu u slučaju abortusa, prenosi CNN.

Kod fetusa je otkrivena hromozomska anomalija i deformacija kičme i trudnici je saopšteno da nastavak trudnoće može dovesti njeno zdravlje, plodnost i život u pitanje.

Tridesetjednogodišnja žena je majka dvoje djece i nekoliko puta je bila prinuđena da se javi u hitnu pomoć zbog teških grčeva i gubitka tečnosti, ali je,  uprkos riziku, ljekarima po zakonu zabranjeno da izvrše abortus.

Tužilac Pakston je naveo da trudnica nije uspjela da dokaže da se nalazi u "riziku od smrtnog ishoda ili većih tjelesnih povreda".

Advokati Kejt Koks su saopštili da država (Teksas) tvrdi da ima moć da, bez obzira na želje Koks i njene porodice, kao i na dobronamjerne savjete ljekara, više cijeni neodrživu trudnoću nego život trudnice Koks i živote buduće djece, koju se njen muž i ona nadaju da će imati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()