Stoltenberg siguran: Jedna stvar Rusiji omogućava uspjeh na ratištu

"Kina kaže da želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Međutim, u isto vrijeme, Peking podstiče rat u Evropi. Ne možete imati oboje", rekao je Stoltenberg njemačkom listu "Velt am zontag".

25.05.2024. 12:19
  • Podijeli:
stoltenberg-660e5f5989c1b.webp Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP

Podrška Kine Moskvi je ključni faktor u specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, smatra generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg.

"Kina kaže da želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Međutim, u isto vrijeme, Peking podstiče rat u Evropi. Ne možete imati oboje", rekao je Stoltenberg njemačkom listu "Velt am zontag".

On je naveo da je došlo do znatnog povećanja prodaje mašinskih dijelova, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine.

Agencija DPA je prenijela da nema potvrde da Kina isporučuje Rusiji oružje ili municiju, ali da se međutim izvoz druge robe iz Kine u Rusiju znatno povećao od početka rata i od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Prema zapadnim ekspertima, u ovaj izvoz spada takozvana roba "dvostruke namjene", koja se može koristiti u civilne i u vojne svrhe.

Komentarišući situaciju na terenu u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da je Ukrajina pretrpjela neuspjehe na bojnom polju zbog nedostatka municije i oružja, ali da još nije kasno da Ukrajina pobijedi.

"Države NATO-a moraju da pošalju Kijevu više oružja i municije, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i oružje dugog dometa", zaključio je Stoltenberg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()