Stoltenberg o mogućim pregovorima: Ako uslovi budu prihvatljivi za Ukrajinu podržaćemo ih

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao kako je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio greške time što je potcijenio Ukrajinace, njihovu hrabrost i predanost da zaštite zemlju, te što je potcijenio podršku NATO-a i EU-a Ukrajini

14.11.2022. 16:57
  • Podijeli:
Jens Stoltenberg_NATO_REUTERS-1667142932463.webp Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, govoreći o stavu NATO-a u slučaju da Ukrajina započne moguće pregovore s Rusijom, poručio kako će podržati Ukrajinu ako uvjeti budu prihvatljivi za tu zemlju.

Stoltenberg je dao izjavu novinarima nakon sastanka s holandskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Wopkeom Hoekstrom i ministricom odbrane Kajsom Ollongren.

Šef NATO-a je izjavio da je rusko povlačenje odbrambene linije u Hersonu na lijevu obalu rijeke Dnjepar bio uspjeh na terenu za Ukrajinu i ojačalo strategiju nastavka podrške Ukrajini.

Navodeći da je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio dvije velike greške prilikom invazije na Ukrajinu, Stoltenberg je rekao da je jedna od tih strateških grešaka bila potcjenjivanje Ukrajinaca, njihove hrabrosti i predanosti da zaštite zemlju, a druga je bila potcjenjivanje podrške NATO-a i EU-a Ukrajini.

"Iako su se ruske vojske povukle iz nekih područja, još uvijek s velikom vojskom kontrolišu veliko područje u Ukrajini", podsjetio je Stoltenberg.

Navodeći da Putin želi zadržati Ukrajinu u teškoj situaciji zbog zimskih uvjeta, prvi čovjek NATO-a je dodao: "Pred nama je zima, Putin želi zamrznuti Ukrajinu."

Stoltenberg je naglasio da se većina ratova završava za stolom, ali oni za stolom u potpunosti zavise o uspjesima na terenu.

Na pitanje novinara da je Ukrajina imala dobru priliku sjesti za stol s Rusijom, odgovorio je: "Ukrajinski narod plaća cijenu rata. Iz tog razloga Ukrajinci trebaju odlučiti kada i pod kojim uvjetima započeti pregovore."

Na pitanje novinara o tome da li je Ukrajina dobila dobru priliku za sjesti s Rusijom, Stoltenberg je kazao:

"Ukrajinci plaćaju cijenu rata. Iz tog razloga bi Ukrajinci trebali odlučiti kada i pod kojim uvjetima započeti pregovore. Ako bude uvjeta koje će Ukrajina prihvatiti, mi ćemo to podržati. Naš zadatak je povećati dobitke Ukrajine."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()