Stoltenberg: Erdogan pristao na sastanak na viskom nivou u Briselu

Sastanak prije Summita NATO-a u julu

26.06.2023. 19:00
  • Podijeli:
Jens Stoltenberg foto Anadolija-6407979360ee1.webp Foto: Anadolija

Sastanak viših predstavnika Švedske, Finske i Turske trebao bi se održati prije summita NATO-a u julu s obzirom na tursku blokadu švedskog primanja u savez, rekao je generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg u ponedjeljak.

"Ovaj će sastanak sadržavati ministre vanjskih poslova, šefove obavještajnih službi i savjetnike za nacionalnu sigurnost. Svrha je postići napredak u dovršavanju švedskog pristupanja NATO-u", rekao je Stoltenberg na pres konferenciji u Litvi.

Dodao je da je u nedjelju razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a kontaktirao je i vlade u Stockholmu i Helsinkiju. Pristali su održati sastanak na visokm nivou u Briselu prije NATO-ovog summita 11. i 12. jula u litvanskom glavnom gradu Vilniusu.

Finska je članica od aprila

Švedska i Finska su se nakon ruske invazije na Ukrajinu prijavile za članstvo u savezu u maju 2022. Finska je članica NATO-a od aprila ove godine, a Švedska još uvijek čeka na odobrenje Turske i Mađarske. Ankara blokira švedsko pristupanje tvrdeći da Švedska ne poduzima dovoljne mjere protiv "terorističkih organizacija".

Predstavnici zemalja su se u nekoliko navrata sastali kako bi pokušali razriješiti tursku blokadu, posljednji put u Ankari sredinom lipnja. Erdogan je na tom sastanku izrazio sumnju da će odobriti ulazak Švedske do NATO-ovog summita.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()