Simulacija odbijanja ruskog napada: NATO planira najveću vojnu vježbu od Hladnog rata

Biće obavljeno od 500 do 700 vježbi vazdušnih borbi, u kojima će učestvovati više od 50 aviona

11.09.2023. 15:43
  • Podijeli:
nato vežbe nemačka reuteres-648724f6e1e37.webp Foto: Reuters

Članice NATO-a planiraju da sljedeće godine održe najveće vojne vježbe od Hladnog rata, piše danas list "Fajnenšel tajms".

List piše da će Zajednička komanda NATO-a i oko 41.000 pripadnika vojnog osoblja biti pozvani na "uvježbavanje odbijanja ruskog napada na neku članicu Alijanse".

Vježbe pod nazivom "Stedfast difender" biće održane u proljeće sljedeće godine na teritoriji NJemačke, Poljske i baltičkih zemalja. Biće obavljeno od 500 do 700 vježbi vazdušnih borbi, u kojima će učestvovati više od 50 aviona.

Očekuje se da će se vojnim vježbama pridružiti Švedska, čije puno pristupanje Alijansi tek trebaju da odobre Mađarska i Turska.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se građanima u septembru i rekao da je Zapad prekoračio sve granice u svojoj antiruskoj politici i prijetnjama.

Putin je izjavio da je oprema koju proizvodi Rusija superiornija od strane vojne opreme u nizu komponenti i upozorio one koji pokušavaju da ucijene Moskvu nuklearnim oružjem da bi "vjetar mogao da se okrene u njihovom pravcu".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()