Šef NATO-a: Iran je kriv za destabilizaciju Bliskog istoka

Naglašena važnost zajedništva demokratskih nacija i zajedničkog suprotstavljanja protiv “autoritarnih režima”

30.01.2024. 11:10
  • Podijeli:
jens_stoltenberg - reuters-1669725572156.webp Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Iran narušava stabilnost u regionu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu, naglasio važnost zajedništva demokratskih nacija i zajedničkog suprotstavljanja protiv “autoritarnih režima”.

Navodeći da je sigurnost globalno pitanje, Stoltenberg je naglasio da je NATO “od vitalnog značaja” u borbi protiv globalnih izazova.

Govoreći o Bliskom istoku, Stoltenberg je naveo da Iran “pokazuje opresivan stav kod kuće i agresivan stav u inostranstvu” i dodao: “Iran je odgovoran za destabilizaciju Bliskog istoka, kojem su potrebna stabilnost i sigurnost.”

Izražavajući duboku zabrinutost zbog iranske podrške Hutima koji napadaju brodove u Crvenom moru, Stoltenberg je rekao da te akcije nose sa sobom rizik od eskalacije tenzija u regionu.

Stoltenberg smatra da bi pobjeda Rusije u rusko-ukrajinskom ratu ohrabrila Iran, Sjevernu Koreju i Kinu, ali da bi to također predstavljalo ozbiljnu prijetnju Europi i SAD-u.

Podvukao je važnost podrške NATO saveznika Ukrajini kao ulaganja u njihovu kolektivnu sigurnost, rekavši:

“Podrška koja se daje Ukrajini nije dobrotvorna akcija, već ulaganje u našu vlastitu sigurnost. Predsjednik Putin je započeo ovaj rat i može ga prekinuti danas ako prestane da napada svog susjeda. Rat se može završiti ako Ukrajina prestane da se brani, ali to ne znači mir, to znači rusku okupaciju, a okupacija nije mir.”

Stoltenberg je dalje naveo da Rusija treba da prihvati postojanje Ukrajine kao suverene i nezavisne države.

“Ono što se dešava na pregovaračkom stolu neraskidivo je povezano sa situacijom na bojnom polju. Stoga, ako želimo trajan i pravedan mir, moramo Ukrajini obezbijediti više oružja i municije. Davanje oružja Ukrajini je put ka miru”, smatra Stoltenberg.

Izrazio je zadovoljstvo što je Velika narodna skupština Turkiye odobrila punopravno članstvo Švedske u NATO-u.

Ističući da SAD i NATO zajedno čine 50 posto svjetske ekonomske i vojne moći, Stoltenberg je rekao:

“Kina i Rusija nemaju moć kao NATO. Zato uvijek pokušavaju da potkopaju naše jedinstvo.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()