SAD ponovo stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi

Uoči očekivanog američkog veta, Amar Bendjama, izaslanik Alžira u UN-u, osudio je sudbinu teksta, rekavši da protivljenje signalizira podršku “ubijanju i mržnji”

20.02.2024. 17:39
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su danas stavile veto na najnoviji pokušaj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da zatraži hitan humanitarni prekid vatre u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje se zvanični broj ubijenih Palestinaca približio 30.000.

Nacrt rezolucije koji je predložio Alžir dobio je široku podršku u Vijeću sigurnosti sa 13 glasova za od 15 država članica. SAD je bio jedina članica koja je glasala protiv, a s obzirom da je stalni član Vijeća sigurnosti, njihovim protivljenjem rezolucija je odbačena. Velika Britanija, još jedna stalna članica Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana.

SAD je u ponedjeljak izrazio svoje protivljenje rezoluciji i iznio konkurentski nacrt rezolucije.

Uoči očekivanog američkog veta, Amar Bendjama, izaslanik Alžira u UN-u, osudio je sudbinu teksta, rekavši da protivljenje signalizira podršku “ubijanju i mržnji”.

“Svako od nas odlučuje gdje će se nalaziti u ovom tragičnom poglavlju istorije“, rekao je Bendjama uoči glasanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()