SAD imaju obavještajne podatke koji ne ukazuju da je Iran umješan u napad Hamasa

Kako navodi CNN, izvori su ipak naglasili da obavještajna zajednica nije spremna donijeti potpuni zaključak jer nastavljaju tražiti dokaze o iranskoj umiješanosti u napad koji je iznenadio i Izrael i Sjedinjene Države

11.10.2023. 17:47
  • Podijeli:
Tan2023-10-0819542655_4 izrael napad rat palestina AP PhotoHatem Ali-6523063c801e9.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Sjedinjene Američke Države su prikupile specifične obavještajne podatke koji dovode u sumnju pretpostavku da je Iran bio direktno uključen u planiranje, obezbjeđivanje sredstava ili odobravanje subotnjeg krvavog napada Hamasa na Izrael, prema nekoliko izvora upoznatih s obavještajnim podacima.

Kako navodi CNN, izvori su ipak naglasili da obavještajna zajednica nije spremna donijeti potpuni zaključak jer nastavljaju tražiti dokaze o iranskoj umiješanosti u napad koji je iznenadio i Izrael i Sjedinjene Države. Osim toga, od napada su svi dužnosnici vlade ukazivali na značajnu podršku Irana Hamasu, uključujući oružje i financiranje, što bi im pomoglo čak i ako ne na direktan način.

Izvori nisu otkrili nikakve detalje o prirodi obavještajnih podataka, a jedan izvor je naveo da su u pitanju izuzetno osjetljive informacije.

Međutim, izvori su rekli da je ova obavještajna informacija navela američke analitičare da se priklone početnoj procjeni da vlada Irana nije igrala direktnu ulogu u napadu.

Zakonodavci na Capitol Hillu upoznati su s informacijama i skepticizmom među obavještajnim analitičarima o iranskoj umiješanosti.

Danima su visoki američki dužnosnici javno govorili da nemaju naznaka da je Iran direktno umiješan u napad, iako su osudili Teheran kao “saučesnika” u napadu zbog njegove historijske podrške Hamasu.

“Tražimo dodatne obavještajne podatke“, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

“Ali dok ja danas stojim ovdje, dok Iran igra ovu širu ulogu – trajnu, duboku i mračnu ulogu u pružanju sve te podrške i sposobnosti Hamasu – u smislu ovog posebnog jezivog napada 7. oktobra, mi trenutno to nemamo informacije”, izjavio je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()