Rutte: Evropa treba ulagati u povećanje proizvodnje oružja i prestati se žaliti na Trumpa

Bivši američki predsjednik Trump izazvao je oštre reakcije u Evropi, izjavom da, ako bude ponovo izabran u novembru, neće braniti saveznice iz NATO-a koje ne ulažu dovoljno novca u vojsku

17.02.2024. 18:37
  • Podijeli:
konakovic rutte x com-65ae4cb10acee.webp Foto: X-com

Odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte, favorit za idućeg generalnog sekretara NATO-a, izjavio je u subotu da Evropa treba da prestane da se žali na Donalda Trumpa i umjesto toga se fokusira na ono što bi mogla učiniti za Ukrajinu.

Bivši američki predsjednik Trump izazvao je oštre reakcije u Evropi, izjavom da, ako bude ponovo izabran u novembru, neće braniti saveznice iz NATO-a koje ne ulažu dovoljno novca u vojsku.

"Trebalo bi da prestanemo da se žalimo i prigovaramo Trumpu. To je pitanje o kome odlučuju Amerikanci. Ja nisam Amerikanac, ne mogu glasati u Sjedinjenim Državama. Moramo sarađivati s onim ko je na vlasti", kazao je Rutte na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Rutte je naveo da bi Evropa u svakom slučaju trebala ulagati više u vojsku i povećanje proizvodnje municije, ne samo zato što bi se Trump mogao vratiti na vlast.

Naglasio je da Evropa treba da poveća pomoć Ukrajini jer je to u njenom interesu.

Rutte, koji je neočekivano najavio odlazak iz nizozemske politike u julu, kazao je da ne zna da li se smatra favoritom za predvođenje NATO-a i da neće započeti ličnu kampanju.

"I sve te pritužbe i galama o Trumpu nešto je što stalno slušam zadnjih dana. Prestanimo s tim - rekao je Rutte, dodajući da je nakon razgovora s američkim političarima u Minhenu 'oprezno optimističan' da će paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji je na čekanju", na kraju ipak biti usvojen, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()