Rusija izvozi manje plina u EU, ali zarađuje više

Veliki rast cijena energenata pomaže Gazpromu nadoknaditi pad ponude evropskim kupcima

19.09.2022. 12:22
  • Podijeli:
plin gas euro evro_shutterstock-1663575537824.webp Foto: Shutterstock

Zapadne sankcije s ciljem nanošenja štete ruskoj plinskoj industriji imale su suprotan učinak, jer su vrtoglave cijene energenata pomogle plinskom divu Gazpromu da poveća profit.

"Uprkos oštrom padu opskrbe u EU, kompanija je udvostručila svoje prihode od izvoza", kaže Oliver Hortay, voditelj istraživanja energetske i klimatske politike u mađarskom think tanku.

"Gazprom ove godine Evropi isporučuje 43 posto manje plina nego lani, što u prosjeku tri puta podiže cijene. Prihod kompanije od evropskog izvoza povećat će se s 53 milijarde dolara na 100 milijardi dolara", napisao je prošle sedmice na svojoj Facebook stranici.

Objava je odraz nedavnog izvještaja u Financial Timesu, u kojem se kaže da su više cijene plina pomogle Gazpromu uravnotežiti smanjene isporuke plina u EU.

Manje posla, veća zarada

Prema novinama, velika energetska kompanija trenutno dnevno isporučuje oko 84 miliona kubnih metara plina evropskim kupcima preko Ukrajine i Turske, u poređenju s prošlogodišnjim prosjekom od 480 miliona kubičnih metara.

Očekuje se da će pad opskrbe plinovodom Sjeverni tok 1 zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama "pogurati cijene ove godine na prosjek tri puta veći od 2021.", rekao je u petak Ron Smith, analitičar BCS Global Marketsa, dodajući da to bi povećalo ukupni prihod ruske tvrtke za 85% na 100 milijardi dolara.

Prema procjenama stručnjaka, Gazprom će 2022. izvoziti 43 posto manje plina, ali po prosječnoj cijeni od 1000 dolara po kubnom metru.

Krajem kolovoza ruska energetska kompanija otkrila je da je zaradila 41,75 milijardi dolara neto dobiti samo u prvoj polovini 2022. u poređenju s 29 milijardi dolara za cijelu 2021.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()