Rusija i Kina kritikovale SAD zbog napada na Bliskom istoku: "Povećavaju rizik od eskalacije"

Moskva je također utvrdila da je odluka SAD-a da pokrene napade povezana s predstojećim predsjedničkim izborima u novembru

06.02.2024. 15:14
  • Podijeli:
kremlj_moskva reuters-645397356fa3b.webp Foto: Reuters

Rusija i Kina kritikovale su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak navečer Sjedinjene Američke Države zbog nedavnih zračnih napada na ciljeve u Iraku i Siriji.

Dvije zemlje optužile su Washington da povećava rizik od regionalne eskalacije. Moskva je također utvrdila da je odluka SAD-a da pokrene napade povezana s predstojećim predsjedničkim izborima u novembru.

Rusija, čija je invazija na Ukrajinu bila tema žučne debate u Vijeću sigurnosti u protekle dvije godine, zatražila je sastanak Vijeća nakon što su SAD pokrenule desetine napada na iranske ciljeve u Iraku i Siriji. Napadi su uslijedili nakon napada dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika.

Ambasador Moskve u UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da su udari bili pokušaj SAD-a da "pokažu svoje mišiće". To je također bilo podstaknuto, tvrdi on u Vijeću, željom da se utječe na svoj domaći politički krajolik i ojača "katastrofalan" imidž administracije predsjednika Joea Bidena.

Napadi, u kojima je ubijeno nekoliko desetina ljudi, uključujući civile, pokazuju potpuno nepoštivanje međunarodnog prava od strane Washingtona, dodao je Nebenzija. On je također optužio SAD da nastoje uvući bliskoistočne sile, uključujući Iran, u regionalni sukob.

Saveznik Sirija pridružio se Rusiji u ukazivanju na unutrašnju američku politiku kao motiv za napade. Izaslanik Koussay Aldahhak rekao je da Damask odbacuje da se države koriste kao "platforma za američke predizborne kampanje i za pokazivanje grube sile koja podriva principe kolektivne sigurnosti".

Kina je takođe osudila napade. Ambasador Pekinga Zhang Jun ponovio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija.

"SAD tvrde da ne nastoje stvoriti sukobe na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali u stvarnosti rade upravo suprotno. Vojne akcije SAD nesumnjivo izazivaju nova previranja u ovom regionu i dodatno pojačavaju tenzije", rekao je.

Saeid Iravani, ambasador Irana, rekao je da su američki napadi prekršili međunarodno pravo i pokazali "očajnički pokušaj" da se odvrati pažnja od temeljnog uzroka trenutnih regionalnih previranja - izraelskog rata u Gazi koji podržava SAD u kojem je ubijeno više od 27.000 Palestinaca .

"Tvrdnje da su napadnute iranske baze u Iraku i Siriji odbacuju se kao neosnovane i smatraju se pokušajima da se skrene pažnja sa agresivnih akcija SAD-a", rekao je.

"Svima je evidentno da su osnovni uzroci problema u regiji okupacija, agresija i kontinuirani genocid i užasna zlodjela koje je počinio izraelski režim, a uz punu podršku SAD, nad nedužnim Palestincima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali", dodao je.

Washington je rekao da su njegovi napadi u Iraku i Siriji pogodili mete povezane s iranskim korpusom Islamske revolucionarne garde, koji je decenijama podržavao "osovinu otpora" političkih i oružanih grupa istomišljenika protiv američkog utjecaja u regiji.

Teheran kaže da snage koje oni podržavaju u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu djeluju neovisno i da nisu imale nikakvu ulogu u napadu na američku bazu u sjevernom Jordanu.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također su pokrenule salve napada na Jemen, gdje pokret Huti koji je vezan uz Iran ometa globalne brodske rute s navedenim ciljem zaustavljanja izraelskog rata u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()