Republikanci sve bliže osvajanju Zastupničkog doma, mrtva trka za Senat

Međuizbori su svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku

09.11.2022. 07:12
  • Podijeli:
sad izbori _reuters-1667974389331.webp Foto: Reuters

Amerikanci su izašli su u utorak na birališta na ključne izbore na sredini mandata koji ugrožavaju demokratsku većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Po većini predviđanja, pobjedu u Zastupničkom domu odnijet će republikanci, dok je za Senat situacija neizvjesna.

Popularno zvani međuizbori, jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu.

Kako javljaju američki mediji ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa - republikanca Herschela Walkera.

Prema trenutnim rezultatima utrka za Senat je izjednačena 46-46 dok su republikanci u prednosti 184:154 kada je u pitanju Predstavnički dom.

Do sada je Predstavnički dom u rukama demokrata (222:213), ali sada je velika vjerovatnoća da će doći do preokreta.

Prema projekcijama, trenutni rezultati su sljedeći:

Zastupnički dom

Demokrati - 167 (dva osvojena mjesta koje su držali republikanci)

Republikanci - 190 (sedam osvojenih mjesta koja su držali demokrati)

Senat

Demokrati - 46

Republikaci - 46

Podsjetimo, Amerikanci biraju predstavnike za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu te 35 mjesta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država. Osim mjesta u gornjem i donjem domu Kongresa, na ovim izborima birat će se i guverneri 36 saveznih država.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()