Radnici Željeznica u Francuskoj zakazali štraj za 7. i 8. februar

Prošle sedmice su vodeći sindikati u Francuskoj najavili druge demonstracije protiv reformi 31. januara

24.01.2023. 22:35
  • Podijeli:
francuska_željeznie_jabuka.tv 1-63d03d601b539.webp Foto: Jabuka.tv

Sindikati radnika francuske željeznice "CGT-Šemino" i "SUD-Rail" zakazali su štrajk za 7. i 8. februar u znak protesta zbog najavljenih reformi penzijskog sistema, javljaju francuski mediji.

Najava štrajka objavljena je dan nakon što je projekt reformi iznijet pred francusku administraciju.

Prošle sedmice su vodeći sindikati u Francuskoj najavili druge demonstracije protiv reformi 31. januara.

Širom Francuske je 19. januara održano više od 200 demonstracija a najveće su bile u Parizu, Marselju, Lionu, Tuluzi, Lilu i Nantu. Učestvovalo je više od 1,12 miliona ljudi.

Francuski premijer Elizabeet Born predstavila je 10. januara nacrt zakona o reformi penzijskog sistema koji vlasti namjeravaju da sprovedu u septembru ove godine.

Prema planu Borneove, francuske vlasti će od 1. septembra za tri mjeseca početi sa podizanjem starosne granice za odlazak u penziju i postepeno će do 2030. godine povećavati granicu sa 62 godine na 64 godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()