Problemi u Norveškoj: Smanjuje se broj slobodnih radnih mjesta

Između aprila i novembra ove godine, nezaposlenost u Norveškoj porasla je sa 3,1 posto na 3,3 posto

23.12.2022. 08:30
  • Podijeli:
norveška_oružje_anadolija 1-1668635697421.webp Foto: Anadolija

Nezaposlenost u Norveškoj raste, pokazuju najnoviji podaci nacionalne agencije za statistiku Norveške (SSB).

Između aprila i novembra ove godine, nezaposlenost u Norveškoj porasla je sa 3,1 posto na 3,3 posto. Porast nezaposlenosti dolazi nakon naglog smanjenja nezaposlenih između 2020. i 2022. godine.

"Nakon dugog perioda rasta na tržištu rada, sada se čini da imamo slab, uzlazni trend nezaposlenosti", rekla je Tonje Køber iz Statistike Norveške u izvještaju.

Nedavno, između septembra i oktobra, na tržištu je bilo 1.300 oglasa manje.

Po prvi put došlo je do pada broja slobodnih radnih mjesta.

Nedavni podaci iz ankete koju je provela Konfederacija norveških preduzeća (NHO) otkrivaju da više od četvrtine kompanija članica planira smanjenje broja zaposlenih u narednih šest mjeseci.

Ranije je norveška statistika predviđala da će nezaposlenost u Norveškoj porasti na 3,7 posto u 2023. i premašiti četiri posto do 2025. godine.

Sve u svemu, izgledi za radnike u Norveškoj nisu previše ružičasti, jer je vjerovatno da će se realne plate smanjiti 2023. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()