Premijerka Švedske priznala poraz na parlamentarnim izborima

Stranke Umjereni, Švedske demokrate, Hrišćanske demokrate i Liberali na putu su da osvoje 176 mandata u parlamentu koji ima 349 mjesta

14.09.2022. 20:54
  • Podijeli:
Magdalena Andersson_foto_Reuters 16:9.JPG Foto: Reuters

Švedski premijer iz redova socijaldemokrata Magdalena Anderson priznala je danas poraz na parlamentarnim izborima od opozicionog desno orijentisanog bloka sastavljenog od četiri stranke, koje će sada formirati vladu.

Preostalo je da se prebroji manji broj glasova, ali je Andersenova, koja je prošle godine postala prva žena na ovoj poziciji u Švedskoj, rekla da rezultati pokazuju da je pobijedio desni blok.

"Zbog toga ću sutra zatražiti od predsjednika skupštine da budem razriješena sa dužnosti", rekla je Andersenova na konferenciji za novinare.

Stranke Umjereni, Švedske demokrate, Hrišćanske demokrate i Liberali na putu su da osvoje 176 mandata u parlamentu koji ima 349 mjesta. Koalicija lijevog centra ima 173 mandata.

Rezultati moraju biti i zvanično potvrđeni, a to se očekuje do vikenda.

U pobjedničkoj koaliciji antiimigrantska partija Švedske demokrate vodi sa 20,6 odsto glasova, a drugoplasirana stranka desnice su Umjereni sa 19,6 odsto glasova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()