Osuđen kardinal! Iza rešetka skoro šest godina

Proces protiv Bećua je trajao dve i po godine po optužnici za pronevjeru, zloupotrebu službenog položaja i pokušaj navođenja na lažno svjedočenje

16.12.2023. 21:06
  • Podijeli:
Vatikan Tanjug Andrew Medichini-64673b41a326a.webp Foto: Tanjug/Andrew Medichini

Vatikanski sud danas je osudio italijanskog kardinala Anđela Beću za nekoliko krivičnih djela na pet godina i šest mjeseci zatvora.

Proces protiv Bećua je trajao dve i po godine po optužnici za  pronevjeru, zloupotrebu službenog položaja i pokušaj navođenja na lažno svjedočenje, prenosi Rojters.

Beću, koga je papa Franja otpustio 2020. godine zbog nepotizma, porekao je sve optužbe, što su učinili i drugi koji su optuženi u ovom procesu, piše Rojters.

Pored optužbi za preusmjeravanje novca kompanijama ili dobrovornim ogranizacijama kojima rukovode njegova braća na Sardiniji, kardinal je umješan i u zapošljavanje Ćećilije Maronje, takođe sa Sardinije u okviru plana da se oslobodi katolička monahinja kidnapovana u Maliju.

Maronja je za taj posao primila 575.000 evra iz Vatikana u periodu 2018-2019. godine, ali tužioci tvrde da je novac prebačen kompaniji koju je optužena otvorila u Sloveniji, kao i da je novac nenamjenski trošila za svoje potrebe.


Beća je najviši crkveni zvaničnik koji je ikada osuđen pred vatikanskim krivičnim sudom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()