Oklopnim vozom iz vremena Hladnog rata: Kim Džong Un krenuo na sastanak sa Putinom

Biće to prva Kimova posjeta inostranstvu u više od četiri godine i prva od pandemija koronavirusa

11.09.2023. 21:42
  • Podijeli:
putin kim džong un profimedia-64ff48add615e.webp Foto: Profimedia

Kim Džong Un, sjevernokorejski lider, krenuo je prema Rusiji, prenose svjetski mediji. Kim će se u Rusiji sastati s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Biće to prva Kimova posjeta inostranstvu u više od četiri godine i prva od pandemija koronavirusa.

Kim je na sastanak krenuo oklopnim vozom. Svjetski mediji već su pisali o njemu. Radi se o privatnom i naoružanom vozu zelene boje koji Kim rado koristi i u njegovoj je porodici decenijama.

Nije brz, ali je neprobojan

Kako je sjevernokorejska televizija objavila 2011. godine, Kim Jong II je preminuo upravo u tom vozu koji je bio njegovo omiljeno prevozno sredstvo jer se bojao vožnje avionom. Koristio ga je i kao stožer za vrijeme Korejskog rata.

Koristili ga djed i otac

Širom zemlje izgradio je niz sigurnih kuća, koje su se nalazile većinom blizu stanica, a do 19 od tih kuća moglo se doći jedino ovim vozom. Neka mjesta kojima se moglo pristupiti vozom bila su ispod zemlje.

Voz su koristili djed, otac, a sad se čini da ga i Kim Jong rado koristi. Upečatljivi zeleni voz ima oklop, otporan je na metke i neke rakete, naoružan je i navodno ima oko 90 luksuznih vagona.

Ima modernu komunikacionu tehnologiju, satelitske telefone i niz sigurnosnih mjera. Nije brz, ide najviše 60 kilometara na sat, a zapravo se radi o tri kompozicije, prva ide u izvidnicu, u drugoj je najčešće Kim, a u trećem delegacija i osoblje.

Posjetio i Jugoslaviju

Sjevernokorejske vođe ovaj voz najčešće su koristile za putovanja u Kinu, a kada njim putuju u Rusiju imaju i organizovano presjedanje.

Najduže putovanje Kim Il Sunga ovim vozom bilo je 1984. godine kada je krenuo na put i posjetio svaku socijalističku zemlju Istočne Evrope, između ostalog i tadašnju Jugoslaviju.

Ružičasta koža i francuska vina

U avgustu 2011. godine Kim Džong Il vozom je otišao u posjetu Dmitriju Medvedevu u Ulan Ude, udaljen 4.500 kilometara.  

Život u vozu je jako luksuzan, a osim perfektnog uređenja putnicima putovanje olakšavaju i brojne delikatese koje se redovno dopremaju na voz, poput jastoga i francuskog vina.

Unutar jednog vagona su fotelje prekrivene ružičastom kožom sa malim drvenim stolićima između. Kada se putuje, putuje se glamurozno, prenose "24 Sata".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()