Obraćanje predstavnika Azerbejdžana o rezoluciji: Nećemo glasati

Azerbejdžan ima strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama zasnovano na bliskim historijskim vezama, međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima i pridaje značaj razvoju odnosa

23.05.2024. 17:22
  • Podijeli:
generalna skupština un rezolucija srebrenica reuters (3)-664f5c9b57e3b.webp Foto: Reuters

Ambasador Azerbejdžana izjavio je na sjednici Generalne skupštine UN-a gdje se razmatra rezolucija o genocidu u Srebrenici da njegova zemlja neće glasati po ovom pitanju.

“Pomno smo pratili razmatranje nacrta rezolucije pod nazivom Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine” i pažljivo smo vodili računa o podnescima svih zainteresovanih strana.

Azerbejdžan ima strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama zasnovano na bliskim historijskim vezama, međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima i pridaje značaj razvoju odnosa i saradnji sa njima i generalno je zainteresovan za mir, bezbjednost i stabilnost u regionu.

Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne rane rata i koliko su odgovornost i pomirenje važni za osiguranje pravde i izgradnju povjerenja i mira. Azerbejdžan ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku jedinstvu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih balkanskih zemalja i oštro se protivi pokušaju miješanja u unutrašnje stvari država.

Vjerujemo da osiguranje odgovornosti, obezbjeđivanje pravde i istine, kao i komemoracija žrtava prošlih zločina zahtijevaju pažljivo planiranje i pripremu i da akcije Ujedinjenih naroda u tom smislu treba da uživaju najširu moguću podršku i da budu usvojene konsenzusom kako bi bolje služile za pomirenje i međusobno razumijevanje među ljudima i unutar društava.

Prema gore navedenim razmatranjima, Azerbejdžan neće moći glasati ako rezolucija bude poslana na glasanje”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()