Erdogan: Nema razloga da ne budu uspostavljeni odnosi između Turske i Sirije

Jasan stav

28.06.2024. 16:04
  • Podijeli:
recep tayyip erdogan reuters-660a402ec57d6.webp Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da nema razloga da njegova zemlja ne uspostavi veze sa susjednom Sirijom.

“Nema razloga da se odnosi ne uspostave“, rekao je Erdogan novinarima nakon što je klanjao džuma-namaz u Istanbulu.

Naglasio je da Turska nema planove niti ciljeve da se miješa u unutrašnje stvari Sirije.

“Kao što smo nekada razvijali odnose između Turske i Sirije, ponovo ćemo djelovati zajedno na isti način“, dodao je Erdogan.

Tursko-sirijski odnosi su doživjeli pad 1998. godine kada je Turska optužila Siriju da podržava PKK, terorističku organizaciju odgovornu za desetke hiljada mrtvih u njenoj višedecenijskoj terorističkoj kampanji protiv Turske.

Tenzije su dodatno eskalirale 2011. godine zbog početka građanskog rata u Siriji i naknadnog priliva migranata od preko četiri miliona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()