Novi detalji napada u Briselu: Okriven identitet napadača

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran

17.10.2023. 07:46
  • Podijeli:
Tan2023-10-1621243040_7 pucnjava Brisel AP PhotoSylvain Plazy-652d8f692a200.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Dvoje švedskih državljana ubijeno je sinoć u Briselu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena.

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Koristio je pseudonim Slayem Slouma. Dobro obaviješteni izvor za HLN javlja da je iz Tunisa. “Tražio je azil koji mu je odbijen i naređeno mu je da napusti državu”, navodi se. Prema federalnom tužiteljstvu, vjerojatno je imao terorističke motive.

Otprilike u vrijeme napada, neko ko se predstavljao kao počinitelj objavio je video na društvenim mrežama na kojem je na arapskom rekao da je “ubio tri Šveđanina” (u stvarnosti su dvojica ubijena, a jedan teško povrijeđen). Na društvenim mrežama uz muškarca se povezuju dva imena – on sebe naziva Slayem S., iako mu je pravo ime Abdesalem L. Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Osvrće se oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva “ratnikom na putu ka Allahu”. “Živimo na putu naše vjere i umiremo na putu naše vjere”, govori u videu te opet ponavlja svoje ime i kaže: “Ubio sam tri Šveđanina, hvaljen neka je Allah.”

Facebook stranica napadača sada je uklonjena s platforme. Muškarac koji je podijelio slike putem Facebooka također ima TikTok račun. Tamo nije aktivan, ali prati brojne islamske stranice. Prati i antišvedsku stranicu pod nazivom “Sweden Injustice”. Na njoj se dijele brojne teorije zavjere, uključujući i ideju da će muslimansku djecu otimati švedske socijalne službe. Na primjer, postoji video na kojem žena pokazuje fotografije svoje navodno otete djece.

Prijavila ga supruga
Prema pisanju belgijskih medija, napadač je oženjen i ima kćerku. Prema različitim izvorima, njegova supruga prijavila ga je policiji jučer navečer nakon što je vidjela video na internetu. Prema RTBF-u, Abdesalem L. je muškarac tuniškog porijekla koji živi u Schaerbeeku. Mediji pišu da mu je ranije već suđeno u Tunisu za “teroristička djela” i da ilegalno boravi u Belgiji.

Kako navodi Index, taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi otići u zonu sukoba džihada. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo dosta, otkrio je Van Quickenborne.

“Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnji državnoj sigurnosti”, dodao je.

Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()