Njemačka zabrinuta zbog porasta islamofobije usred rata u Gazi: Empatija izostaje

CLAIM je dokumentovao 53 slučaja antimuslimanskih prijetnji, nasilja i diskriminacije samo u posljednje dvije i po sedmice, uključujući 10 napada na džamije

07.11.2023. 15:06
  • Podijeli:
nemacka-njemacka-policija-fotopixabay-641d96e242bcd.webp Foto: Pixabay

Glasnogovornik Njemačke Vlade Steffen Habestreit izrazio je zabrinutost zbog porasta antimuslimanskog rasizma u zemlji od početka izraelskih napada na Gazu nakon napada Hamasa sedmog oktobra.

Habestreit naglasio je kako su bilo kakvi napadi na muslimane u Njemačkoj, iz vjerskih ili drugih razloga, apsolutni neprihvatljivi.

"Blizu pet miliona muslimana u Njemačkoj ima sva prava na zaštitu", naglasio je on.

Savez protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje (CLAIM) s sjedištem u Berlinu upozorio je prošle sedmice na rastući antimuslimanski rasizam usred eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

"Svjedoci smo intenziviranja antimuslimanskog rasizma u Njemačkoj. To je nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti i treba se ozbiljno shvatiti", rekla je Rima Hanano, čelnica nevladinih organizacija (NVO).

Dodaje kako Njemačka ne smije dozvoliti da se nehumani položaji dalje normalizuju i time ugrozi društvena kohezija. Naglašava, ujedno, kako ljudi moraju biti zaštićeni od rasističkog, antisemitskog i drugog nehumanog nasilja i prijetnji.

CLAIM je dokumentovao 53 slučaja antimuslimanskih prijetnji, nasilja i diskriminacije samo u posljednje dvije i po sedmice, uključujući 10 napada na džamije.

Može se pretpostaviti da postoji ozbiljan broj neprijavljenih antimuslimanskih incidenata koji još nisu prijavljeni ili zabilježeni, na primjer, to se odnosi i na govor mržnje protiv muslimana na društvenim mrežama.

Palestinski ambasador u Njemačkoj Laith Arafeh, kritizirao je zemlju zbog nedostatka empatije prema palestinskim civilnim žrtvama nemilosrdnih izraelskih napada u Pojasu Gaze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()