Nisu odustali: Gruzijski parlament usvojio zakon o "stranim plaćenicima"

Nacrt će sada biti proslijeđen na potpisivanje predsjedniku Gruzije Salome Zurabišvili, koja je najavila da će staviti veto, koji se može prevazići dodatnim glasanjem u parlamentu.

14.05.2024. 16:05
  • Podijeli:
Gruzija_EU_slavlje_foto_reuters-657c8ebed01b9.webp Foto: Reuters

Poslanici gruzijskog parlamenta odobrili su u trećem i posljednjem čitanju nacrt zakona o "stranim agentima", koji je uzrok političke krize u toj zemlji.

Nacrt će sada biti proslijeđen na potpisivanje predsjedniku Gruzije Salome Zurabišvili, koja je najavila da će staviti veto, koji se može prevazići dodatnim glasanjem u parlamentu.

Kontroverzni nacrt zakona uzrok je masovnih protesta u Tbilisiju sredinom prošlog mjeseca.

Tekst je prvobitno dostavljen parlamentu u februaru prošle godine, ali je povučen nakon višemjesečnih protesta i pritiska zapadnih država.

Nakon revizija teksta, termin “agent sa stranim uticajem” zamjenjen je sa “organizacija koja unapređuje interese strane sile”, dok je ostatak nacrta ostao nepromijenjen.

Poslanici su ranije usvojili tekst u prvom i drugom čitanju. Da bi stupio na snagu, tekst mora biti usvojen i u trećem čitanju, te da prevaziđe veto koji je ranije najavila Zurabišvilijeva. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()