Nikaragva pred MSP-om optužila Njemačku da krši konvenciju o genocidu naoružavanjem Izraela

“Njemačka je prekršila ovu obavezu nametnutu svim državama“, rekao je Gomez

08.04.2024. 17:03
  • Podijeli:
hag pixabay-6390938fef97b.webp Foto: Pixabay

Njemačka se suočava s optužbama na najvišem sudu Ujedinjenih naroda zbog navodnog “omogućavanja izvršenja genocida” nad Palestincima u Gazi u koordinaciji sa svojim vojnim i političkim saveznikom Izraelom. Nikaragva je danas predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), zahtijevajući od sudija da uvedu hitne mjere kako bi spriječili Berlin da pruža Izraelu oružje i drugu pomoć, javlja Al Jazeera.

U svom uvodnom izlaganju, Carlos Jose Francisco Arguello Gomez, ambasador Nikaragve u Holandiji i vođa delegacije Nikaragve rekao je da se “ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava… uključujući genocid, dešavaju u Palestini” i da se to čini “otvoreno”.

“Slučaj koji je pred nama uključuje važne događaje koji utiču na živote i dobrobit stotina hiljada ljudi, pa čak i na uništenje čitavog naroda”, rekao je on, te dodao da u takvoj situaciji druge države moraju izbjegavati da preduzmu korake koji “pomažu počinitelju”.

“Njemačka je prekršila ovu obavezu nametnutu svim državama“, rekao je Gomez, dodajući da Njemačka nije u stanju “da napravi razliku između samoodbrane i genocida” u slučaju Gaze.

“Ako akcije Izraela nastave biti neobuzdane kao što su bile od njegovog rođenja kao države, a i dalje primaju neselektivnu podršku država poput Njemačke, onda će se nova generacija Palestinaca ponovo pobuniti u budućnosti“, upozorio je on.

Daniel Mueller, advokat iz Nikaragve, također je rekao na sudu da je pružanje humanitarne pomoći “patetičan izgovor” za palestinsku djecu, žene i muškarce dok se u isto vrijeme obezbjeđuje vojne opreme “koja se koristi za njihovo ubijanje ili uništenje”.

Obraćajući se novinarima nakon saslušanja MSP-a u Hagu, njemačka pravna zastupnica Tania Freiin von Uslar-Gleichen nazvala je izlaganje Nikaragve “pristrasnom” i rekla da će Njemačka odgovoriti na to u utorak.

“Izlaganje Nikaragve bilo je krajnje pristrasno i sutra ćemo vam reći kako u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze”, rekla je Uslar-Gleichen.

U podnesku od 43 stranice sudu, Nikaragva tvrdi da Njemačka krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine koja je uspostavljena nakon Holokausta.

“Slanjem vojne opreme i sada defundiranjem UNRWA-e [Agencija UN-a za palestinske izbjeglice]… Njemačka pomaže izvršenje genocida”, navodi se u podnesku.

Nikaragva je zatražila od MSP-a da odluči o hitnim “privremenim mjerama” dok sud razmatra širi slučaj, navodeći da su životi “stotina hiljada ljudi” u pitanju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()