Nigerska vojska saopćila da će kriivlno goniti svrgnutog predsjednika zbog izdaje

U izjavi pročitanoj na nacionalnoj televiziji kasno u nedjelju, glasnogovornik nigerske vojske iznio je optužbe protiv Bazouma kao "veleizdaju i podrivanje unutrašnje i vanjske sigurnosti" zemlje

14.08.2023. 08:40
  • Podijeli:
Niger_vođe puča_hunta_pučisti_Foto Reuters-64d1e71a99761.webp Foto: Reuters

Nigerska vojska saopćila je da će krivično goniti svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma zbog izdaje.

U izjavi pročitanoj na nacionalnoj televiziji kasno u nedjelju, glasnogovornik nigerske vojske iznio je optužbe protiv Bazouma kao "veleizdaju i podrivanje unutrašnje i vanjske sigurnosti" zemlje.

Bazoum (63) i njegova porodica zatočeni su u službenoj rezidenciji predsjednika u Niameyu od puča 26. jula, a međunarodna zabrinutost raste zbog uslova u pritvoru.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pozvala je na vraćanje Bazouma, uvodeći stroge ekonomske sankcije Nigeru i prijeteći vojnom intervencijom ako se ne uspostavi civilna vlast.

Ipak, zapadnoafrički blok, koji je odobrio raspoređivanje snaga za pobnovu ustavnog poretka u Nigeru, rekao je da ostaje posvećen pronalaženju diplomatskog rješenja za krizu.

Glasnogovornik nigerske vojske, pukovnik-major Amadou Abdramane osudio je sankcije ECOWAS-a Nigeru, rekavši da "ilegalne, nehumane i ponižavajuće" mjere otežavaju ljudima pristup lijekovima, hrani i struji.

Saopćenje je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je grupa nigerijskih islamskih učenjaka najavila sastanak s vođom nigerskog državnog udara Abdourahamaneom Tchianijem u Niameyu i rekla da je general pristao na "direktne razgovore" s ECOWAS-om.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()