Nevrijeme u Švicarskoj: Dvije osobe poginule, pokrenula se klizišta i nestalo struje i vode

Traže se nestali

30.06.2024. 13:20
  • Podijeli:
poplave i klizište u švajcarskoj, švajcarska - 30 jun 2024 - foto Jean-Christophe Bott Keystone via AP Tanjug (2)-66813217a98a1.webp Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP/Tanjug

Dvije osobe su poginule, a treća se vodi kao nestala u Švicarskoj u kantonu Ticino nakon poplava, klizišta i odrona blata uzrokovanih obilnim kišama koje su od jučer pogodile veći dio zemlje.


Snažne oluje prouzrokovale su klizište u oblasti Fontana i nekoliko ljudi je nestalo, navela je policija.

Spašavanje je, dodaje se u napomeni, posebno složeno zbog vremenskih uslova. Izdat je apel stanovnicima da se ne približavaju rijeci Maggia koja je poplavljena.
Slična situacija je i u zapadnoj Švicarskoj gdje je stanovništvo evakuisano na više lokacija zbog poplave rijeke Rone i njenih pritoka.

U međuvremenu, kampovi duž rijeke Maggia su evakuisani te se traže nestale osobe.

Rijeka Rona se izlila u nekoliko područja kantona Valais te je došlo do poplave autoputa i pruge.

U nekim dijelovima je isključena struja, a dio pojedinih kantona nema pitke vode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()