Olujno nevrijeme hara regijom: U Beogradu potop, jak vjetar i širom Hrvatske čupao drveća

Ogromna količina kiše

02.07.2024. 10:52
  • Podijeli:
nevreme beograd una -66830e85de7cc.webp Foto: UNA

Obilno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku i Srbiju, a ogromna količina padavina napravila je štetu u više gradova dok meteorolozi prognoziraju da će i dan pred nama donijeti novo osvježenje i padavine.
Prema prognozi meteorologa u Srbiji, ukupno se očekuje da u pojedinim dijelovima zemlje padne preko 50, čak i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

Beograd je ovog jutra doslovno pod vodom s obzirom da zbog ogromne količine kiše koja je pala u toku noći i ovog jutra rijeke teku ulicama. Nevrijeme je prvo stiglo u dio Vojvodine, a najpogođeniji su bili Novi Sad i Ruma. Kiša je oborila drveća, a ogromna šteta je pričinjena na automobila i vozilima.

Pored sjevernih i centralnih dijelova Srbije, nevrijeme će zahvatiti i zapadne krajeve.
"Ovaj snažan oblačni i padavinski sistem premještat će se od zapada prema istoku i bit će dio hladnog fronta. Tokom dana pogoršanje vremena zahvatit će i ostale predjele Srbije", prognoziraju meteorolozi.

Radarska posmatranja upozoravaju da je jako grmljavinsko nevrijeme već zahvatilo Srem, Bačku, Zapadnu Srbiju i Šumadiju, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vrijeme, kao i jak olujni vjetar u zoni intenzivnih padavina.

Snimci sa društvenih mreža najbolje pokazuju stanje kakvo je trenutno u Beogradu, a beogradski mediji pišu da je ovo nezapamćeno nevrijeme, koje je glavni grad Srbije pogodilo za kratko vrijeme.
Olujno nevrijeme koje je ovog jutra pogodilo BiH i Srbiju stiglo je iz Hrvatske koje je jučer poharalo Slavoniju i zagrebačko područje.


Vjetar, grmljavina i pljuskovi praćeni gradom napravili su probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županiji. Najveća šteta napravljena je na području Vukovarsko-srijemske županije gdje su prijavljena oštećenja na infrastrukturi, poplavljena su dvorišta i priobalni dijelovi. Jak vjetar čupao je drveća koja su padala po automobilima.

Meteorolozi u Hrvatskoj najavljuju da će se nestabilno vrijeme nastaviti i danas u većem dijelu zemlje.

"U utorak na kopnu osjetno svježije s umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, past će uz Savu ili južnije. U srijedu djelimično sunčano, od četvrtka uglavnom suho te malo toplije", najavljuju iz DHMZ-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()