Austin i Umerov razgovaraju o vojnoj saradnji SAD-a i Ukrajine

U Washingtonu

02.07.2024. 11:48
  • Podijeli:
Lloyd Austin  reuters-659da66255e3a.webp Foto: Reuters

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarat će danas u Washingtonu s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom o jačanju vojne saradnje dvije zemlje.
"Sekretar Austin i ministar Umerov razgovarat će o bilateralnoj vojnoj saradnji, pitanjima regionalne sigurnosti i načinima za jačanje vojnog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine", izjavila je zamjenica sekretara za štampu Pentagona, Sabrina Singh, na brifingu za novinare, sudeći po transkriptu s Web stranice američkog ministarstva odbrane.

Razgovori će uslijediti nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obnovio molbu saveznicima Kijeva za više oružja tokom vikenda i nakon što je u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku regiju Zaporožje poginulo sedam osoba.

SAD su najveći davalac vojne pomoći Ukrajini u ratu koji je Rusija pokrenula protiv svog manjeg susjeda invazijom punog obima u februaru 2022.

Administracija predsjednika Joea Bidena pružila je Ukrajini više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. godine.

Administracija je prošle sedmice saopćila da će Ukrajini obezbijediti oružje i municiju u vrijednosti 150 miliona dolara, uključujući presretače protivzračne odbrane HAWK i artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara.

"Što ranije nam svijet pomogne da se nosimo s ruskim borbenim avionima koji lansiraju ove bombe, što prije možemo da udarimo,opravdano, na rusku vojnu infrastrukturu, vojne aerodrome, bit ćemo bliže miru", izjavio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju tokom vikenda.

Nakon dvije godine otkako je Kijev tražio od saveznika borbene avione F-16 da mu pomognu u borbi protiv ruskih snaga, avioni tek treba da stignu.

Sing je na brifingu odbila da odgovori kada će Ukrajina početi da prima avione, ali je kazala da je obuka ukrajinskih pilota kako da upravljaju avionima "u toku", prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()