Neočekivana investicija: Google ulaže dvije milijarde dolara u Maleziju

Vlada je saopćila da će novac podržati 26.500 radnih mjesta u različitim sektorima u Maleziji

30.05.2024. 14:40
  • Podijeli:
google profimedia-66041c726e3a2.webp Foto: Profimedia

Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju kako bi smjestio prvi data centar kompanije u toj zemlji, objavila je vlada u četvrtak, što ga čini najnovijim tehnološkim titanom koji upumpava novac u regiju u potrazi za prilikama za rast.

Vlada je saopćila da će novac podržati 26.500 radnih mjesta u različitim sektorima u Maleziji, uključujući zdravstvo, obrazovanje i finansije, a dolazi nekoliko dana nakon što je premijer Anwar Ibrahim ciljao na najmanje 107 milijardi dolara ulaganja u industriju poluvodiča.

Anwar je u aprilu rekao da planira izgraditi najveći park dizajna integrisanih kola u jugoistočnoj Aziji, dok nudi poticaje uključujući porezne olakšice i subvencije kako bi privukao globalne tehnološke kompanije i investitore.

Ruth Porat, predsjednica i glavna investicijska direktorica Googlea i njegove matične firme Alphabet, rekla je: "Googleov prvi data centar i Google Cloud regija su naša najveća planirana investicija do sada u Maleziji - mjesto koje Google s ponosom naziva svojim domom već 13 godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()