Nemiri u Senegalu smanjuju prodaju stoke uoči vjerskog festivala

„Otići u Dakar u potrazi za novcem samo da biste na kraju ubili jedni druge da biste spasili svoju stoku nije vrijedno toga"

16.06.2023. 22:25
  • Podijeli:
2023-06-16T070052Z_2077063334_RC29I1ATTIQN_RTRMADP_3_SENEGAL-POLITICS-LIVESTOCK-648c41c14c634.webp Foto: Reuters

Dvije nedelje pre Kurban-bajrama, kada muslimanske porodice tradicionalno kolju ovna, obično su zauzete za senegalske stočare.

Ali nedavni niz smrtonosnih političkih protesta u zapadnoafričkoj državi uplašio je veleprodajne kupce i uzgajivače, stvarajući pad na regionalnom stočnom tržištu.

Nemiri, u kojima je poginulo najmanje 16 ljudi, a stotine povređeno, doveli su do uništenja preduzeća, uključujući privremene tezge i torove koje su trgovci stokom postavili oko glavnog grada Dakara u iščekivanju perioda užurbane trgovine.

U Dahra Đolof, glavnom regionalnom čvorištu za trgovinu stokom, oko 260 kilometara (161,56 milja) sjeverno od Dakara, stočari su rekli da su i oni bili na meti.

Oumar Dioumel K je rekao da je bio među mnogim stočarima koji su zbog toga ove godine odlučili da uopšte ne vode svoju stoku u prestonicu.

„Kako možeš da držiš na oku sto ovaca i moraš da se nosiš sa lopovima, ili da izvedeš svoju porodicu da se bori protiv lopova koji rukuju mačetama?“ rekao je. „Toga se plašimo.

Dahra Đolof privlači kupce na veliko i stotine uzgajivača koza i ovaca, neki iz susedne Mauritanije i Malija. Svake nedelje dovode hiljade stada na njegovu nedeljnu stočnu pijacu, a tokom nedelje na manju dnevnu pijacu.

Tokom perioda Kurban-bajrama, lokalno poznatog kao Tabaski, neki dovode svoje životinje u prestonicu kako bi bili bliže potrošačima. Ali nedavno nasilje ih je odvratilo.

„Svakog dana kada ne idemo u Dakar, gubimo mnogo novca jer je ishrana stoke zaista skupa“, rekao je Demba Dijakhate, koji poseduje stado od 400 na severu zemlje.

„Bez obezbjeđenja, ne planiramo da idemo“, rekao je on.

Portparol senegalskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da se u prestonicu vratilo smirenje i da se poslovne aktivnosti nastavljaju. On je dodao da Vlada neće popustiti ni pod kakvim zahtjevima stočara.

„Mir je neprocjenjiv“, rekao je Ka. „Otići u Dakar u potrazi za novcem samo da biste na kraju ubili jedni druge da biste spasili svoju stoku nije vrijedno toga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()