Navalni se našalio o uslovima u zatvoru "na kraju svijeta" pa uporedio sebe sa DiCaprijem

Navalni je objavio da je odmah smješten u kaznenu samicu nakon što je završio karantin u takozvanom zatvoru Polarni vuk u ruskom arktičkom području gdje je prebačen prošlog mjeseca

10.01.2024. 10:18
  • Podijeli:
navalni 1 reuters-1665499312980.webp Foto: Reuters

Najistaknutiji ruski opozicioni političar u zatvoru Alexei Navalni uputio je danas ironične pohvale o uslovima u zatvoru sjeverno od Arktičkog kruga u koji je premješten u decembru 2023. godine.

Navalni je objavio da je odmah smješten u kaznenu samicu nakon što je završio karantin u takozvanom zatvoru Polarni vuk u ruskom arktičkom području gdje je prebačen prošlog mjeseca. 

U nizu poruka na mreži X, Navalni je naveo da je zatvorski čuvar presudio da se "osuđenik Navalni odbio predstaviti prema pravilima, nije odgovorio na odgojni rad i nije za sebe izvukao odgovarajuće zaključke" i stoga mora provesti sedam dana u samici.

Navalni je dodao da za razliku od redovne ćelije, gdje je zatvorenicima dopuštena šetnja izvan ćelije u popodnevnim satima kada je vani malo toplije, u kaznenoj ćeliji takve šetnje su u 6:30 sati u području svijeta u kojem temperature mogu pasti do minus 45 stepeni Celzijusa ili niže.

"Već sam sebi obećao da ću pokušati ići u šetnju bez obzira kakvo je vrijeme", rekao je Navalni u ironičnoj seriji od osam objava, dodajući da su mjesta za šetnju nalik ćelijama "11 koraka od zida i 3 stepenice do zida" s otvorenim nebom prekrivenim metalnim rešetkama iznad.

"Ovdje nikad nije bilo hladnije od -32 stupnja Celzijusa. Čak i na toj temperaturi možete hodati više od pola sata, ali samo ako imate vremena da vam izrastu novi nos, uši i prsti", Navalni se našalio, uspoređujući se s likom Leonarda DiCaprija u filmu Povratnik, koji se spasio od smrzavanja na hladnoći puzeći unutar lešine mrtvog konja.

"Ovdje vam treba slon. Vrući ili čak pečeni slon. Ako svježe pečenom slonu razrežete trbuh i uvučete se unutra, možete se neko vrijeme ugrijati. Ali gdje ću uzeti vrućeg, pečenog slona ovdje, posebno u 6:30 ujutro? Dakle, nastavit ću se smrzavati", zaključuje Navalni u svom sarkastičnom nizu poruka.

Navalni je u decembru prošle godine prevezen u zloglasni i udaljeni zatvor, formalno poznat kao IK-3, nazvan Polarni vuk. Na oko 2.000 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u zatvoru se nalazi oko 1050 najnepopravljivijih zatvorenika Rusije.

Aktivisti za ljudska prava kažu da se u zatvoru drže serijske ubojice, silovatelji, pedofili, povratnici u zločinu i drugi koji su osuđeni za najteža krivična djela i služe kaznu od 20 ili više godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()