Nafta u protekloj sedmici poskupila za više od 10 posto

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje

10.10.2022. 07:04
  • Podijeli:
nafta-reuters.jpg

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice skočile su više od deset posto i dostigle najviši nivo u pet sedmica nakon što je OPEC najavio znatno smanjenje proizvodnje nafte od novembra.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u augustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3.6 milijuna barela dnevno.

Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja proizvodnje bit će vjerovatno povratak cijena nafte na nivo od 100 dolara. No rast cijena ograničit će vjerovatno sve nepovoljniji trendovi u privredi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()