Na pomolu prekid vatre u Gazi: Danas odluka o američkoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti UN-a

Nakon više pokušaja

22.03.2024. 07:05
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države zatražit će u petak od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži rezoluciju koja poziva na trenutni prekid vatre u Gazi i dogovor Izraela i Hamasa o taocima.

Amerikanci će tako povećati pritisak na svog saveznika Izrael da dopusti više humanitarne pomoći i bolje zaštiti civile u Gazi.

Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim narodima, rekao je u četvrtak da je rezolucija rezultat mnogih rundi konsultacija s članovima 15-članog Vijeća sigurnosti.

Rezolucija označava daljnje pooštravanje stava Washingtona prema Izraelu.

Ranije u petomjesečnom ratu, SAD su bile nesklone riječima "prekid vatre" i stavile su veto na mjere koje su uključivale pozive na trenutni prekid vatre.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se jučer s ministrima vanjskih poslova iz Egipta, Saudijske Arabije, Katara i Jordana tokom posjete Kairu. Blinken na Bliskom istoku lobira upravo u vezi onoga što će danas biti na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a.

Više od trećine demokrata američkog Senata pozvalo je administraciju predsjednika Joea Bidena da poduzme odvažne korake prema uspostavi palestinske države u najnovijem otporu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()