Moldavija će tužiti Gazprom

U Kišinjevu tvrde da je Gazprom nepouzdan partner jer im je smanjio isporuke plina, zbog čega Moldavija mora kupovati energent po znatno višim cijenama

14.12.2022. 22:08
  • Podijeli:
Kišinjev_PIXABAY-639a3202db5cc.webp Foto: Pixabay

Moldavija namjerava tužiti Gazprom, ruskog energetskog diva, jer ne ispunjava ugovorne obaveze prema njoj, najavio je u srijedu zamjenik moldavske premijerke Andrei Spinu.

Moldavija je zbog toga, objasnio je Spinu, prisiljena kupovati plin i ostale energente na svjetskom tržištu, i to po jako visokim cijenama, znatno većima od onih koje ima ugovorene s Gazpromom. 

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja

"Oni jednostavno izbjegavaju svoje obaveze i zbog toga će platiti", poručio je Spinu za Deutsche Welle, a prenosi Reuters

Moldavija spada među najsiromašnije evropske države. Zavisna je o uvozu ruskoga plina. No, s Gazpromom, ruskom energetskom kompanijom u većinskom vlasništvu države, nalazi se u sporu zbog starih dugova.

Gazprom je stoga smanjio isporuku plina Moldaviji. U Kišinjevu su to ocijenili kao kršenje ugovora, dok su Gazprom nazvali nepouzdanim partnerom. 

Grupa moldavskih pravnika već priprema tužbu

Spinu je kazao da skupina pravnika već radi na tužbi protiv Gazproma. U detalje nije htio ulaziti. 

Moldavija je u junu postala kandidat za EU. Ta je bivša sovjetska republika članica CEFTA-e, zone slobodne trgovine koja obuhvaća države Zapadnog Balkana. 

Za razliku od susjedne Ukrajine, kao i Gruzije, Moldavija ne želi ući u NATO, već je neutralna država. 

Istočni dio Moldavije, Pridnjestrovlje, u kojem žive Rusi, Ukrajinci i Moldavci, ne nalazi se pod nadzorom vlade u Kišinjevu. U Pridnjestrovlju je stacionirana ruska vojska. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()