Misa za žrtve: Dan žalosti u Češkoj zbog masovnog ubistva u Pragu

U pucnjavi u zgradi univerziteta u četvrtak u srcu Praga, glavnog grada Češke ubijeno je 14 ljudi, a desetine su povrijeđene

23.12.2023. 17:44
  • Podijeli:
češka_molitva_anadolija -658709aed3a27.webp Foto: Anadolija

Nacionalne zastave na javnim zgradama u subotu širom Češke spuštene su na pola koplja, a ljudi odaju počast minutom ćutanja za vrijeme dana žalosti u čast žrtvama najgoreg masovnog ubistva u historiji Češke, prenosi Anadolu.

U pucnjavi u zgradi univerziteta u četvrtak u srcu Praga, glavnog grada Češke ubijeno je 14 ljudi, a desetine su povrijeđene.

Policija i tužioci objavili su da imaju dokaze da je 24-godišnji ubica ubio svog oca ranije tokom dana i muškarca i bebu u Pragu prošle sedmice.

Crkvena zvona oglasila su se u podne, a najavljeno je da će za žrtve biti služena misa u katedrali Svetog Vida u Pragu, najvećoj u zemlji.

Slične vjerske službe biće održne i u drugim gradovima i mjestima, dok su božićne pijace u nizu mjesta zatvorene ili smanjeni programi zbog pojačanih mjera bezbjednosti.

Vlasti su saopštile da je 13 osoba umrlo na Fakultetu umjetnosti Karlovog univerziteta, a jedna kasnije u bolnici. Povrijeđeno je ukupno 25 osoba, među kojima su tri strana državljana.

Miloš Vystrcil, predsjednik Senata, bio je među mnogima koji su se okupili da zapale sveće na improvizovanom spomen-obilježju žrtvama postavljenom ispred sjedišta Univerziteta.

"Bilo je to užasno iskustvo za sve nas, ali se još uvijek ne može porediti s onim što su žrtve morale iskusiti u vrijeme napada i onim kroz šta njihovi najbliži prolaze sada ",  rekao je Vystrcil.

Ubica je izvršio samoubistvo nakon što ga je policija opkolila, a bio je Čeh i student Fakulteta umjetnosti.

Istražioci ga ne dovode u vezu s bilo kojom ekstremističkom ideologijom ili grupama. Zvaničnici su rekli da vjeruju da je djelovao sam, a njegov motiv još nije poznat.

Prethodno, najgora masovna pucnjava u zemlji bila je 2015. godine, kada je naoružani muškarac otvorio vatru u gradu Uhersky Brod na jugoistoku zemlje, ubivši osam osoba prije nego je izvršio samoubistvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()