Ministarstvo zdravstva u Gazi: Počeli smo kopati masovne grobnice u bolnici Shifa

Portparol ministarstva Ashraf Al-Qudra naveo je da su napori da se transportuju tijela iz bolnice bili neuspješni

14.11.2023. 16:16
  • Podijeli:
bolnica_grobnica_gaza_anadolija-65538c249b588.webp Foto: Anadolija

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su obavijestili Crveni krst da su počeli kopati masovne grobnice u bolnici Shifa nakon što su propali napori za transport tijela, javlja Anadolija.

Portparol ministarstva Ashraf Al-Qudra naveo je da su napori da se transportuju tijela iz bolnice bili neuspješni.

"Iz tog razloga, medicinski timovi i uprava bolnice odlučili su da iskopaju masovnu grobnicu za ukop tijela u dvorištu. To smo prijavili Crvenom krstu i počeli su radovi na kopanju masovnih grobnica", pojasnio je Al-Qudra.

Naveo je da su timovi uz pomoć dobrovoljaca civila pokušali da pripreme 100-120 tijela za ukop dok je drugi tim kopao masovnu grobnicu.

Al-Qudra je rekao da bi ukopavanje moglo potrajati nekoliko sati.

Istakao je da se u bolnici trenutno nalazi 650 pacijenata i povrijeđenih, 500 do 600 medicinskog osoblja i 5.000 do 7.000 izbjeglica.

Al-Qudra je kazao da su se uslovi života u bolnici pogoršali i da se zbog nedostatka struje i goriva potrebnog za pokretanje generatora, voda ručno crpi iz bunara u bolničkom kampusu na ograničen način.

Naglasio je i da nemaju zalihe hrane i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu i organizacije za ljudska prava, da rade na uklanjanju blokade i nabavci goriva.

Palestinski glasnogovornik je negirao tvrdnje izraelske vojske da je kontaktirala bolnicu Shifa u vezi sa prijevremeno rođenim bebama.

"Nisu nas kontaktirali u vezi sa prijevremeno rođenim bebama. U bolnici Shifa ima 36 prijevremeno rođenih beba", poručio je Al-Qudra.

Ističući da je situacija u bolnici Shifa kritična i da boravak beba ovdje ugrožava njihove živote, naveo je da su spremni da bebe evakuišu iz bolnice na drugo mjesto.

U pisanoj izjavi izraelske vojske navedeno je da je vojska ponudila humanitarnu pomoć direktoru bolnice Shifa i da su nastojali poslati inkubator iz jedne izraelske bolnice u bolnicu u Gazi.

Saopćeno je da su spremni za rad sa pouzdanim posrednikom po ovom pitanju.

Direktor bolnice Shifa Muhammed Abu Silmiyye objavio je u ponedjeljak da je 20 osoba, uključujući šest prevremeno rođenih beba, preminulo zbog nestanka struje i prekida rada u bolnici Shifa u Gazi, koju su opkolili izraelski vojnici.

Izraelska vojska često izvodi napade na bolnice u Pojasu Gaze.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()