Meksički predsjednik tvrdi da ima dokaze o krijumčarenju fentanila iz Kine

Meksičke vlasti zaplijenile pošiljku fentanila iz ove azijske države

05.05.2023. 22:35
  • Podijeli:
meksiko_anadolija 1-63d1024008074.webp Foto: Anadolija

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u petak da njegova vlada ima dokaze o krijumčarenju fentanila iz Kine nakon što su meksičke vlasti zaplijenile pošiljku fentanila iz ove azijske države, javlja Anadolija.

Lopez Obrador je novinarima kazao da je pošiljka koja je sadržavala fentanil otkrivena u luci na zapadnoj obali Meksika mjesec dana nakon što je meksički predsjednik poslao pismo kineskom lideru Xi Jinpingu u kojem ga poziva da pomogne u kontroli krijumčarenja fentanila iz Kine.

"Imamo dokaze da je pošiljka stigla iz luke u Kini u kontejneru u luku Lazaro Cardenas. Sve laboratorijske analize su urađene, a mi ćemo te podatke poslati sa istim zahtjevom da nam pomognu i navesti da li je moguće da oni spriječe da te hemikalije napuste njihove luke“, rekao je Lopez Obrador.

Nakon pritisaka članova američkog Kongresa koji su kritizirali administraciju Lopeza Obradora jer je navodno dozvolila narko kartelima da nekažnjeno krijumčare fentanil na američko tlo, meksički predsjednik je smatrao kineske kriminalce odgovornim za krijumčarenje fentanila na teritorij Meksika.

Fentanil je nova pošast na američkom narkotržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi.

Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi, a ona je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()