Mediji: Pentagon razmišlja o planovima za raspoređivanje mirovnih snaga u Gazi

Razgovori se protežu izvan Pentagona, a uključuju i Bijelu kuću i State Department, kao i strane vlade, izjavila su četvorica zvaničnika za "Politico"

29.03.2024. 21:23
  • Podijeli:
gaza_sjeverna koreja_anadolija -6568c76ce3b08.webp Foto: Anadolija

Pentagon inicijalno razgovara o raspoređivanju mirovnih snaga u Pojasu Gaze, gdje je izraelski rat doveo do masovnog uništenja, smrti i raseljavanja, i ne pokazuje znakove skorog završetka, prenosi Anadolu.

"Planiranje Ministarstva odbrane trenutno ne uključuje planove za slanje američkih trupa u Gazu, već se umjesto toga razmatraju izgledi za multinacionalnu ili palestinsku mirovnu misiju", objavio je u četvrtak portal "Politico", pozivajući se na četiri anonimna zvaničnika, uključujući dvojicu iz Pentagona.

Visokorangirani zvaničnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena priznao je da se razgovori vode, ali je odbio govoriti o pojedinostima.

"Radimo s partnerima na različitim scenarijima za privremene strukture upravljanja i sigurnosti u Gazi nakon što se kriza okonča. Imali smo brojne razgovore i sa Izraelcima i sa našim partnerima o ključnim elementima za dan poslije u Gazi kada bude pravo vrijeme", rekao je zvaničnik.

Jedan od zvaničnika Pentagona koji je govorio za "Politico" priznao je da će bilo kakvim planovima za rat u Gazi neizbježno biti potreban Izrael kao osnovni igrač u pregovorima, ali je trenutno fokusiran na vođenje svog rata.

Jedan od zvaničnika odbrane je rekao da Izrael trenutno "ima pune ruke posla s drugim stvarima".

"Bila bi jedna stvar kada bi se administracija i izraelska Vlada uskladile na putu naprijed, ali to jednostavno nije slučaj", rekao je.

Razgovori se protežu izvan Pentagona, a uključuju i Bijelu kuću i State Department, kao i strane vlade, izjavila su četvorica zvaničnika za "Politico".

Prema prvobitnim planovima, američko Ministarstvo odbrane trebalo bi finansirati strane snage sigurnosti, a novac bi se mogao koristiti i za rekonstrukciju, humanitarnu pomoć i druge potrebe.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.600 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()