Majka izraelskog zarobljenog vojnika tvrdi da ga je IDF ubio plinom u tunelu u Gazi

“Rezultati istrage: Ron je doista ubijen. Ne od strane Hamasa. Razmišljajte više u smjeru Auschwitza i tuševa ali bez nacista i bez Hamasa kao uzroka", napisala je Maya

18.01.2024. 20:18
  • Podijeli:
tuneli gaza reuters-657bf318f1298.webp Foto: Reuters

IDF nije mogao potvrditi uzrok smrti ubijenih zarobljenika iz Gaze Rona Shermana i Nicka Beisera, potvrdila je vojska u saopćenju, a majka jednog od vojnika okrivljuje upravo IDF za smrt njenog sina.
Predstavnici IDF-a stigli su porodicama otetih vojnika, narednika Ron Sherman i kapetana Nicka Beisera, kako bi ih u utorak kasno navečer obavijestio o saznanjima o okolnostima njihove smrti u zarobljeništvu Hamasa.

IDF je izvukao njihova tijela iz Hamasovog tunela u Jabalyi 14. decembra 2023., zajedno s tijelom Elia Toledano. Također, 12. decembra 2023. IDF je iz istog područja izvukao tijela Adena Zakarije i Ziva Dada.

U blizini mjesta gdje su pronađena tijela, IDF je napao tunel u kojem je ubijen komandant sjeverne divizije Gaze Ahmad Al Ghandour. Istraga pokazuje da u vrijeme napada IDF nije znao za prisutnost zarobljenika na tom području. Također, snage koje su pronašle njihova tijela tokom pretraga u tunelu nisu imale prethodne obavještajne informacije o njihovoj prisutnosti.

Majka Rona Shermana, Maya, jučer je objavila post u kojem je optužila IDF da je greškom ubila njenog sina.

“Rezultati istrage: Ron je doista ubijen. Ne od strane Hamasa. Razmišljajte više u smjeru Auschwitza i tuševa ali bez nacista i bez Hamasa kao uzroka. Bez slučajne pucnjave, bez prijave, ubistva s predumišljajem, bombardiranja otrovnim plinovima", napisala je Maya.

Prema njeni riječima, IDF je tunel u kojem je držan napunio plinom, a njen sin je otrovan do smrti.

“Ron je otet zbog kriminalnog nemara svih visokih dužnosnika vojske i proklete vlade koji su dali nalog da ga se eliminira kako bi se obračunali s nekim teroristom iz Jabalye", napisala je ona.

Majka je tvrdila da su “ustanovili da ima i nekoliko smrskanih prstiju, očito zbog njegovih očajničkih pokušaja da izađe iz groba otrova koji su IDF-i zakopali u njemu kada je pokušao udahnuti zrak, ali on je udahnuo samo IDF-ov otrov. Nema budućnosti za ovu državu ako su vam ovo učinili nakon što su vas napustili one subote. Kakva je bila odluka je li Bibin sin bio tamo u tunelu terorista ili Gallantov unuk? Ili sin Hertzija Halevija? Bi li i oni bili otrovani plinskim bombama?", napisala je.

Prema saopćenju koje je objavio IDF, patološki izvještaj pokazuje da na njihovim tijelima nisu pronađeni tragovi povreda ili pucnjave, tako da nisu ubijeni kao rezultat izravnog pogotka iz napada.

"Zbog stanja tijela nije moguće utvrditi uzrok smrti. U ovoj fazi ne može se isključiti niti potvrditi da su ubijeni kao posljedica gušenja, trovanja ili zaostalih aspekata napada IDF-a ili operacije Hamasa. Uzeti su uzorci radi daljnjeg toksikološkog ispitivanja koje bi kasnije moglo otkriti više detalja. Kao što je spomenuto, u ovoj fazi nije moguće utvrditi uzrok smrti", piše u saopćenju.

IDF i njegovi zapovjednici obećali su da će ih nastaviti ažurirati svim provjerenim informacijama i novim saznanjima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()