Macron: Francuska se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

U skladu s našim klimatskim ciljevima, Francuska se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron

21.10.2022. 23:40
  • Podijeli:
emmanuel-macron-foto-pixsell-blondet-eliot-abaca-.jpg

Vlasti Francuske donijele su odluku o povlačenju iz Ugovora o energetskoj povelji, koji štiti investicije u sektoru nafte i gasa.

Govoreći nakon samita lidera Evropske unije, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je rekao da u skladu s francuskim klimatskim ciljevima, ta zemlja se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji, dodajući da je takva odluka koherentna sa Pariskim sporazumom o klimi iz 2015. godine.

Macron je rekao da Francuska želi da EU svoje potrebe za energijom u potpunosti zadovolji električnom energijom.

Macronova najava uslijedila je nakon nedavne odluke poljskog parlamenta da izađe iz sporazuma 52 države i izjava čelnika Španije i Holandije da i oni žele da napuste taj sporazum, dok se Italija povukla iz sporazuma još 2016. godine.

Govoreći o aktuelnom ratu između Rusije i Ukrajine, Macron je kazao da će 2.000 ukrajinskih vojnika biti obučeno u Francuskoj.

Podsjećajući da je Francuska prošle sedmice najavila da će Ukrajini isporučiti novu vojnu opremu, Macron je rekao da rade na slanju pojačanja u haubicama Cezar.

Napomenuvši da su na samitu razgovarali i o odnosima EU i Kine, Macron je rekao da je Evropi potrebna strateška nezavisnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()