Luke koje su dio sporazuma o izvozu žitarica mogu biti iskorištene i u druge svrhe

Rusija zabrinuta

01.03.2023. 12:19
  • Podijeli:
razoni-brod-odesa-zitarice-ukrajina-rusija-reuters-63973a62c905a.webp Foto: Reuters

Luke Odesa i Čornomorsk koje su dio sporazuma o izvozu žitarica mogu biti iskorištene i za dostavu radioaktivnih materijala Ukrajini, što izaziva zabrinutost, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva je primijetila izvještaje koji se pojavljuju u brojnim ukrajinskim medijima, na internetu i društvenim mrežama o isporuci radioaktivnih materijala u luke u regionu Odese.

"Ne može, a da ne izazove zabrinutost da se nešto slično dešava u blizini Pridnestrovlja oko kojeg Kijev namjerno eskalira tenzije. Ne smijemo zaboraviti ni to da su te luke u Ukrajini dio sporazuma o isporuci žitarica. Da li je ovaj humanitarni koridor upotrebljen i za druge svrhe?", upitala je Zaharova.

Komandant ruskih snaga za odbranu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja general Igor Kirilov izjavio je juče da je voz natovaren hemikalijama stigao u grad Kramatorsk u Donbasu koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, te da je teret kasnije prebačen na prvu liniju razdvajanja.

"Rusko Ministarstvo odbrane dobilo je informaciju da je 10. februara u Ukrajinu stigao voz i u jednom od vagona su bile hemikalije, uz grupu stranih državljana. Vagon je odvojen od ostale kompozicije i odvučen na teritoriju metalurškog postrojenja u Kramatorsku, gdje su hemikalije istovarene pod kontrolom ukrajinske tajne službe, predstavnika komande Oružanih snaga Ukrajine", naglasio je Kirilov.

Prema njegovim riječima, teret je upakovan u 16 metalnih kutija, od kojih osam nose oznaku hemijske opasnosti i obilježje sa dvije crvene linije, što je u klasi otrovnih supstanci.

On je istakao da je teret prebačen u oklopna vozila američke proizvodnje koja su krenula ka liniji razdvajanja.

Kirilov je napomenuo da je 19. februara 11 vagona sa šrapnelskom municijom sa specijalnim oznakama istovaren u Kramatorsku. Ta municija je modernizovana u Americi kako bi štetu nanosila tečnim i iritirajućim supstancama.

Ruski general je dodao da je i Evroatlantski koordinacioni centar za reagovanje u katastrofama, koji je dio NATO-a, planirao da Ukrajini dostavi veliki kontingent zaštitne opreme, sa antidozama za slične nervne agense, poput sarina i somana. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()