Lider Hamasa stigao u Istanbul, danas će se sastati s Erdoganom

Hamas je saopćio da će se razgovarati o ratu u Pojasu Gaze

20.04.2024. 14:03
  • Podijeli:
Ismail Haniyeh_foto_reuters-6623b0b307f5e.webp Foto: Reuters

Lider Hamasa Ismail Haniyeh stigao je u Istanbul gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je sinoć potvrdio posjetu, njihov prvi direktni susret od jula 2023., ali bio je jako diskretan u pogledu cilja. Kratko je prokomentarisao da će sačuvati dnevni red za njih dvojicu.

S druge strane, Hamas je saopćio da će se razgovarati o ratu u Pojasu Gaze.

Haniyeh je doputovao u Istanbul sinoć na čelu delegacije svog pokreta. Taj grad jedno je od njegovih boravišta od 2011., ali u njemu je, od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru 2023., službeno bio samo jednom, u januaru.

Tada se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, s kojim je dugo razgovarao i u srijedu u Dohi.

Fidan će se ipak danas sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

Haniyeh je u posjetu Turskoj došao u trenutku kada Katar, koji ima ključnu ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, želi "preispitati" svoju ulogu jer pregovori o prekidu vatre i puštanju na slobodu izraelskih talaca stoje na mjestu.

Lider Hamasa iza sebe ima vrlo težak period jer su mu u izraelskom napadu ubijena trojica sinova i troje unučadi. Nakon napada on se čuo upravo s Erdoganom koji mu je izrazio saučešće i kazao da će Izrael odgovarati pred sudom zbog zločina protiv čovječnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()