Lavrov planira posjetu Kini, Rusija objavila da su na stolu ‘vruće teme‘

Održavaju veoma dobre odnose

07.04.2024. 14:44
  • Podijeli:
sergej lavrov - 1 mart2024 - profimedia-65f3549acf3e8.webp Foto: Profimedia

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Kinu u ponedjeljak i utorak kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o ratu u Ukrajini i produbljivanju partnerstva između Moskve i Pekinga.

Razgovori između Lavrova i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je uputio poziv ruskom ministru, uključivat će bilateralnu saradnju, kao i "vruće teme", poput krize u Ukrajini i Azijsko-pacifičkom području, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u maju otputovati u Kinu na razgovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo inozemno putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je započeo invaziju na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom.

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokracija i autokracija.


Putin i Xi ugrubo imaju sličan svjetonazor. Oni smatraju da je Zapad dekadentan i da slabi.

Kinesko-ruska trgovinska razmjena dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, prema podacima kineske carine.

Kineske isporuke Rusiji porasle su za 46,9 posto u 2023., dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto.

Trgovinska razmjena Kine i SAD-a pala je za 11,6 posto na 664,5 milijardi dolara u 2023., prema podacima kineske carine.

Godinu dana nakon početka rata, Kina je 2023. objavila dokument u 12 tačaka o rješavanju ukrajinske krize.

Rusija je rekla da je kinesko stajalište razumno.

Švicarska je u januaru pristala održati mirovni samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iznio mirovnu formulu po kojoj bi se Rusija povukla s cijelog ukrajinskog teritorija.

Reuters je u februaru izvijestio da je SAD, nakon kontakata između posrednika, odbacio Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini kojim bi se sukob zamrznuo.

Moskva kaže da se prijedlozi Zelenskog svode na smiješan ultimatum i da je Zapad iskoristio predloženi sastanak u Švicarskoj kako bi Ukrajina dobila podršku od "globalnog juga".

Rusija kaže da bi svaki mir u Ukrajini morao prihvatiti realnost ruske kontrole nad nešto manje od petinom Ukrajine te da bi trebao uključivati širi sporazum o evropskoj sigurnosti.

Ukrajina kaže da neće stati dok i zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()