Kličko upozorava da Ukrajina ide ka autoritarizmu: “Uskoro se nećemo razlikovati od Rusije”

Na pitanje da li je demokratija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je nakon pauze odgovorio: “Da”

03.12.2023. 10:09
  • Podijeli:
vitali klicko reuters-649b07af15d52.webp Foto: Reuters

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da Ukrajina ide ka autoritarizmu i da će možda prestati da se razlikuje od Rusije, u kojoj "sve zavisi od hira jedne osobe".

Sada postoji samo jedna nezavisna institucija, ali ona je pod ogromnim pritiskom: lokalna uprava, izjavio je Kličko za Der Spiegel.

Prema riječima gradonačelnika Kijeva, u prvim mjesecima rata zemlja je bila bez lidera, vladao je potpuni haos, a gradonačelnici su igrali ključnu ulogu u odbrani gradova, u pomaganju vojske. Međutim, u kancelariji predsjednika, kaže Kličko, gradonačelnici se smatraju “atavizmom”, samo preprekom centralizaciji struktura moći u zemlji.

Na pitanje da li je demokratija u Ukrajini ozbiljno ugrožena, Kličko je nakon pauze odgovorio: “Da”.

Međutim, on je poručio kako je gotovo nemoguće tek tako pretvoriti Ukrajinu u autoritarnu državu, jer su “Ukrajinci previše slobodoljubivi”.

Gradonačelnik Kijeva se takođe požalio kako od početka rata u punom obimu nije imao nijedan sastanak ili telefonski razgovor sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()